Noortje Herlaar: ‘Mijn grootste rol is moeder zijn’

De rol van Maria in The Passion is dit jaar voor Noortje Herlaar. In Doetinchem vertolkt zij op 14 april de rol van oermoeder. Zelf is ze dat ook.

Je brak door met Mary Poppins, speelde in films, nu in ‘The Passion’, wat is nou de rol van je leven?

“Poe, ik geloof niet dat ik zo’n rol heb. Mary Poppins was natuurlijk heel speciaal. Dit najaar komt Toen ik je zag uit, naar het boek van Isa Hoes. Dat was ook een heel mooie rol. De grootste uitdaging zit ’m geloof ik toch in het evenwicht tussen mijn gezin, mezelf en mijn werk. De moederliefde dus eigenlijk. Als je het dan hebt over de rol van mijn leven, is het dat; de liefde voor mijn dochters en stiefdochters. Die moederliefde is ook de kern van Maria. Van daaruit wil ik in Doetinchem gaan zingen. Dat vind ik gewoon een heel mooi iets.”

Ben je opgegroeid met het paasverhaal?

“Ik ben niet religieus opgevoed. Ik heb een heel lieve moeder die wel heeft geprobeerd om het aan me te vertellen, maar dat ging bij mij het ene oor in en het andere uit. We gingen eens per jaar naar de kerk, met Kerst. Onderweg probeerde ze me dan bij te praten waar Kerst om draait. Als volwassene vind ik het mooi om me erin te verdiepen. Verhalen uit de Bijbel kun je vaak naar de actualiteit vertalen.”

Wat is voor jou de essentie van het paasverhaal?

“Samenzijn, hoop en verbondenheid. Dat het leven en liefde doorgaan. Het eindigt nooit helemaal in duisternis. Het thema van The Passion is ‘Alles komt goed?!’ Toen dit werd bedacht, doelde de processie tijdens de live-uitzending op jongeren die zich door corona eenzaam voelden. Door de oorlog in de Oekraïne komt ‘Alles komt goed?!’ wel wat in een ander daglicht te staan. Wie ben ik om tegen iemand die in oorlog leeft te zeggen dat alles wel weer in orde komt? Als het heel donker is, dan is het gewoon heel donker. Er is niet altijd een uitweg. Verbondenheid, dat mensen naast je staan, kan wel helpen. Ik hoop dat deze uitvoering van The Passion een beetje troost geeft. Muziek kan daaraan bijdragen, uiting geven aan iets wat men zelf misschien niet in woorden kan vatten.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 15. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Deborah Ligtenberg