Marlijn Weerdenburg: ‘Voor Chicago zou ik keihard werken’

Als presentatrice van het 'Musical Awards Gala 2024' probeert Marlijn Weerdenburg zoveel mogelijk musicals te zien. Ze is enthousiast over het afgelopen jaar en tipt haar favorieten.

Hoe kijk je terug op het afgelopen musicaljaar?

“Ik heb nog niet alles gezien – ik ben nog een inhaalslag aan het maken – maar ik was helemaal ondersteboven van Les misérables. Wat een waanzinnig zangtalent. Ik kreeg zelfs mijn vriend mee, die vervolgens nog de hele week de liedjes heeft gezongen. Tegelijkertijd heb ik veel respect voor producenten die iets nieuws durven maken. Met een bekende musical is het makkelijk scoren, maar met een nieuwe productie neemt iemand echt een risico. In dat kader vond ik De hospita, de musical die speciaal voor Simone Kleinsma is geschreven, helemaal te gek. Zij speelt daarin echt weergaloos.”

Welke musicaltrends heb je gesignaleerd?

“Ik vind het heel tof dat ik steeds vaker andere klanken dan de typische musicalsound aan bod zie komen. Een mooi voorbeeld is Jesus Christ superstar. Regisseur Ivo van Hove heeft twee muzikanten gecast voor de hoofdrollen: Jeangu Macrooy en rockzanger Lucas Hamming. Zij nemen hun eigen geluid mee in de liedjes, waardoor de musical een heel authentieke sound krijgt. Die ontwikkeling vind ik te gek.”

Trekken musicals door dat bredere geluid ook een groter publiek aan?

“Ja, zeker. Doordat Jeangu en Lucas erin spelen, gaan veel muziekliefhebbers die dat normaalgesproken misschien niet zouden doen naar Jesus Christ superstar. Ook 14, de musical, over Johan Cruijff, trekt andere mensen naar het theater dan het vaste musicalpubliek. Tot slot heeft het tv-programma Stars on stage eraan bijgedragen dat veel mensen een andere blik hebben gekregen op musicals. Daarin werd duidelijk hoe moeilijk het is om tegelijkertijd goed te zingen, acteren én dansen. Ik merk ook dat steeds meer mensen durven toe te geven dat ze musicals heel leuk vinden. Omdat het zo’n breed en divers genre is geworden, is er ook echt voor ieder wat wils. Ik vind het heerlijk dat ik voor mijn werk naar al die verschillende voorstellingen mag gaan om te zien waar het nieuwe talent, mijn collega’s en alle toffe regisseurs mee bezig zijn.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 16. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Marjolein de Jong