Diederik Jekel: ‘Ik wil de wereld redden’

In 'Jekels jacht' ontrafelt Diederik Jekel de levens van bekende Nederlandse wetenschappers. Zelf heeft hij een steeds beter beeld van zijn missie als wetenschapsjournalist: ‘Ik wil mensen helpen moeilijke kwesties te begrijpen.'

In Jekels jacht ga je op zoek naar de mens achter de wetenschapper. Je bent nu bijna veertig, heb je een goed idee van wie je zelf bent?

“Op werkgebied wordt dat duidelijker. Ik merk dat ik het steeds fijner vind om mensen te helpen moeilijke kwesties te begrijpen. Op dit moment krijgen we veel grote uitdagingen in de schoot geworpen waar we nooit om hebben gevraagd. Denk aan de negatieve gevolgen van de stikstofcrisis, klimaatverandering of kunstmatige intelligentie. Die dingen gaan ons leven enorm beïnvloeden. Het is essentieel dat mensen begrijpen wat er gebeurt. De kans op succes is namelijk afhankelijk van of we het samen aanpakken of niet.”

Was dat ook je drijfveer om tijdens corona zoveel mogelijk duiding te geven aan wat er speelde, onder andere in RTL Boulevard?

“Ja. Ik was er heilig van overtuigd dat als we zo veel mogelijk mensen mee konden nemen in wat er gaande was, we de kans op ellende konden verkleinen. Als ik kijk naar hoe de overheid over het algemeen communiceert, dan vind ik dat we best aan ons lot worden overgelaten. Het moet veel laagdrempeliger en begrijpelijker, meer aangepast aan de leefwereld van de toehoorder. Dat gat in de communicatie probeer ik op te vullen. Er is niets angstiger dan het gevoel dat je geen grip hebt op je leven. We zoeken allemaal een beetje houvast; ik hoop dat ik daarbij kan helpen.”

Waar komt die drang om te helpen vandaan?

“Er zit wel iets ‘wereldredderigs’ in mij. Ik vind het heel ongemakkelijk als er ellende, ongemak of ruzie is. Daar wil ik dan iets aan doen. En ik zit in de bevoorrechte positie dat ik, als witte man met een vlotte babbel, vrij makkelijk veel verschillende mensen kan bereiken. Dingen uitleggen en daarin de verbinding zoeken: dat is wat ik het liefste doe.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 17. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Marjolein de Jong