Roos Abelman: ‘Ik oefen alvast hoe dat klinkt: vijftig’

Roos Abelman (48) wilde altijd al journalist worden. Helemaal volgens haar strakke carrièreplanning presenteert ze nu Spraakmakers en Pointer. Deze week is ze te gast bij Dit was het nieuws.

Hoe staat het op de radio met het vrouwenquotum?

“Het aantal mannen en vrouwen is zo’n beetje fiftyfifty. Op alle posities. Mijn eindredacteur bij KRO-NCRV is een vrouw, net als de directeur audio. Op NPO Radio 1 gaat dat hartstikke goed.”

Hoe ben je bij de zender terechtgekomen?

“Na mijn studie journalistiek begon ik als radioverslaggever en stapte vervolgens over naar televisie, ik werkte bij het nieuws op NH Media, de regionale omroep van Noord-Holland. Dat vond ik niet zo leuk. Stond ik daar met talloze andere verslaggevers en iedereen kwam met min of meer hetzelfde verhaal terug. Het proces tegen Willem Holleeder was voor mij de druppel. In zijn speech zei advocaat Bram Moszkowicz dat hij het vonnis ‘abject en infaam’ vond. ‘Dat is een interessante quote’, dacht ik. ‘s Avonds zag ik bij alle andere journaals op televisie dat mijn collega’s precies hetzelfde eruit hadden gepikt.”

Wat was je conclusie?

“Dat ik meer van betekenis wilde zijn, iets wilde toevoegen. Ik ben gestopt bij het nieuws en kon human interest gaan doen. Dat is een van de allerleukste dingen die ik ooit heb gedaan; met een camera op pad om mooie gesprekken te voeren met vaak heel gewone mensen met een bijzonder verhaal. Totdat het programma stopte en ik op een ander programma werd gezet dat me veel minder trok. Zo gaat dat vaak bij televisie. Ik nam het voor lief, totdat een collega me wakker schudde met de opmerking dat ik in het afvoerputje was beland.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 15. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Deborah Ligtenberg