Kim-Lian van der Meij: ‘Ik wil graag vertrouwen hebben’

In de eerste Hemelvaarteditie van The Passion staat ze vol in het licht: Kim-Lian van der Meij. Ze speelt Maria Magdalena. De zoektocht naar wie deze vrouw was, maakte veel los bij de actrice en zangeres.

Bij sommige acteurs staat ‘The Passion’ hoog op het verlanglijstje. Bij jou ook?

“Nou nee. Ik heb wel eerdere uitzendingen gezien en dan dacht ik: zo’n groots en belangrijk verhaal vertellen, wat eng om dat te doen, zeker live, met zoveel ogen op je gericht. Mensen verbazen zich er soms over dat je zoiets nog steeds spannend vindt, ook al heb je veel ervaring. Maar het gaat nooit wennen. In The Passion was de enige vrouwenrol die van Maria, de moeder van Jezus. Aanvankelijk dacht ik toen ik gevraagd werd dat het om deze rol ging. Maar toen bleek het om een andere Maria te gaan, een onderbelicht karakter en zolang op een onterechte manier gelabeld. Voor het eerst ging ik over haar nadenken. Ik besefte: zij is een krachtig voorbeeld voor veel vrouwen van nu.”

Hoe heb je je op de rol voorbereid?

“In mijn hoofd ben ik er al maanden mee bezig, gewoon thuis bij het opvouwen van de was. Dan denk ik: wat voor vrouw was ze, waarom was Jezus zo belangrijk voor haar? En waarom was zij belangrijk voor Jezus? Of je nu wel of niet gelooft, iedereen kan uit dit verhaal iets moois halen. Ik merkte tijdens de repetities dat er veel vrijheid was om als acteur te zoeken naar een eigen invulling. Er werd niet gezegd: zo moet het, want zo staat het in de bijbel. Iedereen kan iets aan dit verhaal hebben, er hoop in vinden. En dat willen we de kijkers bieden.”

Je zegt dat je gelooft in zaken die je niet kunt verklaren. Zoals?

“Mijn moeder is katholiek en nam mij en m’n zusjes mee naar kerkdiensten met Kerst en Pasen. Ik heb communie gedaan, maar was te jong om de Bijbelverhalen te onthouden. Mijn vader is atheïst. Daardoor kon ik in alle vrijheid mijn eigen overtuiging onderzoeken en ben ik meer de spirituele kant opgegaan. Ik geloof absoluut dat een hogere macht ons leidt. Als je je daarvan bewust bent, zie je in het dagelijks leven tastbare signalen. Althans, dat is mijn ervaring. Ik noem die macht het universum – je kunt het ook God noemen. Het is één grote energiebron van liefde. En Jezus verkondigt die boodschap. Daar houd ik mij graag aan vast.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 21. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ella Weisbrod