Janny van der Heijden: ‘Boven de 50 afgeschreven? Onzin!’

Heel Holland bakt is alweer toe aan het tiende seizoen. Het vrolijke bakprogramma is onverminderd populair en jurylid Janny van der Heijden voelt zich daar als een vis in het water.

Ben je een zoetekauw?

“Ik hou zelf meer van hartig. Maar ik kan zoet natuurlijk wel goed beoordelen. Dat is een deel van mijn vak. Ik hoor over die zoetigheid trouwens wel dat mensen zich erover verbazen dat iedereen nog steeds zo enthousiast is over Heel Holland bakt in een tijd waarin iedereen steeds beter let op gezonder en bewuster eten. Vind ik onterecht. Want het gevaarlijkste zijn juist de verborgen suikers. Die zitten bijna overal in, van ketchup tot soep en ontbijtgranen aan toe. Maar als je zelf bakt, weet je precies hoeveel suiker je toevoegt. Daarom omarm ik zelf bakken en zelf koken ook zo. Wanneer je meer kennis hebt, kun je betere keuzes maken. Ik vind het mooi dat ik daar met mijn kookboeken en tv-programma’s aan kan bijdragen.”

Het is feest bij ‘Heel Holland bakt’. Jullie zijn alweer toe aan het tiende seizoen. Waarom blijft het zo’n geliefd programma?

“Bijzonder, hè! In het begin hadden wij niet verwacht dat mensen er nu nog steeds zo blij van zouden worden. Er is zoveel negativiteit in de wereld, dan is het extra prettig om naar een vrolijk programma te kijken. Want ook al gaat er bij ons iets helemaal fout, wij zullen nooit iemand afbranden. André, Robèrt en ik hebben een ontzettend fijne klik en onze positiviteit is een groot deel van het succes. En vergeet niet dat we ook altijd ontzettend leuke bakkers hebben. Speciaal vanwege het jubileumseizoen komen ze uit alle eerdere edities op bezoek tijdens onze finale-uitzending. De meeste bakkers uit vorige jaargangen hebben nog regelmatig contact met elkaar. Dat vind ik superleuk om te zien.”

André van Duin en jij vormen ook buiten ‘Heel Holland bakt’ een mooi komisch duo. Jullie speelden vorige week nog twee collectanten in ‘Scrooge live’. Wat maakt jullie klik zo goed?

“We vertrouwen elkaar volledig. Hij maakt natuurlijk volop grapjes over mij, over dat ik zoveel snoep en dat ik slechte koffie maak. Maar hij zal nooit lelijk doen. Ik realiseer me heel goed dat veel van wat André zegt niet serieus bedoeld is. Wij zijn dol op elkaar. Het is ontzettend fijn om zo’n klik met iemand te hebben.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 51. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx