Giovanca Ostiana: ‘Ik hoop mensen te inspireren’

Na een jaar van volhouden en doorzetten, langzaam aan tijd om weer te genieten. Deze zomer mogen we dromen over wat straks weer kan. Knuffelen met kleinkinderen, reizen naar warme landen of gezellig tafelen met de hele familie. Waarover droomt Op1-presentatrice Giovanca Ostiana?

Waar droom je van in een wereld na corona?

“Ik heb het optreden het meeste gemist tijdens de coronaperiode. Publiek ontvangen, een vol theater, signeren in de lobby: ik kan niet wachten tot dat weer allemaal kan. Net voor de eerste lockdown zat ik midden in de Een ode aan Diana Ross-tour en van de een op andere dag werden alle optredens uit mijn agenda geschrapt. Ik had het pure geluk dat ik naast mijn optredens ook Op1 presenteerde, dus ik had nog steeds genoeg te doen. We leefden daar van persconferentie naar persconferentie, mijn werk als talkshowpresentatrice kwam in een stroomversnelling. Toch heb ik me in die tijd meer dan ooit gerealiseerd hoe bijzonder het is om op een podium te staan. Dat mensen speciaal voor jou naar het theater komen, de chemie tussen de zaal en ons als muzikanten: het is het grootste goed. Het heeft iets magisch.”

Welke wensen heb je voor het komende jaar?

“Ik houd ontzettend van een niks-aan-de-hand-leven, een kalm en vredig bestaan. Dat wens ik ieder jaar en ook voor het komende jaar. Er zijn natuurlijk altijd stormen in ieders leven, dat hoort erbij. Maar bij mij blijft het soms zo intens. Zo heb ik het afgelopen jaar mijn beste vriend verloren aan de gevolgen van corona. Dat maakt dat alles weer op scherp staat. Ik wens dus minder stormen, minder verlies. Op het randje leven, enorme drukte, van jezelf van alles moéten… Dat hoeft voor mij niet meer. Laat mij maar lekker bakfietsmoeder zijn.”

Waar droom je over vijf jaar te zijn?

“Over verschillende dingen. Op persoonlijk vlak droom ik ervan dat het dan nog steeds goed gaat met mijn dochter. Dat zij goed opgroeit en dat ze zo lang mogelijk zorgeloos blijft. Dat heeft zo’n prioriteit! Ik droom meer over haar toekomst dan over die van mezelf. Daarnaast zou ik het leuk vinden om iets met kinderen, muziek en televisie te doen. Ik ben van huis uit orthopedagoog, dus het zou helemaal in mijn straatje passen. Als dit lukt zou mijn vader zeggen: ‘Nu is het toch allemaal goed gekomen.’ Helaas leeft hij niet meer. Ik heb orthopedagogiek gestudeerd, ik hou van schrijven, ging zingen en werd presentatrice. Het leek een ratjetoe aan interesses, maar mijn vader zei altijd: ‘Het komt allemaal uit jou, dus het is aan jou om al deze talenten aan elkaar te knopen.’

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 30/31. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit