Erik de Zwart: ‘Muziek brengt me terug naar mijn jeugd’

Erik de Zwart is een van de presentatoren van de uitzendingen rond de 'Evergreen Top 1000'. Daarin komen talloze nummers voorbij die hem terugbrengen naar zijn eigen jeugd.

Welke nummers brengen jou terug naar je jeugd?

“Dat zijn er talloze. Ik werd bijvoorbeeld muzikaal bewust in 1964 door ‘She loves you’ van The Beatles. Daarvan kon je dat ‘yeah, yeah, yeah’ zo lekker meeschreeuwen. In dat jaar kwamen ze ook naar Nederland, ik was een jaar of zeven. Ik kan me hun rondvaart in Amsterdam zelfs nog vaag herinneren. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-West en ik weet nog hoe iedereen met hun komst bezig was. Er was volop reuring. The Beatles spraken me ook aan doordat zij hun haar lieten groeien. Ik haatte de kapper. Ik moest van mijn moeder altijd ‘kort gedekt’; na vijf minuten met de tondeuse was de kapper klaar en zat er geen model meer in mijn haar.”

Wilde jij in die tijd al dj worden?

“Destijds was ik vooral met modeltreintjes aan het spelen. Ik wilde later trambestuurder worden. Tot ik rond mijn veertiende ontdekte dat treinen en trams hartstikke leuk waren, maar dat je daar echt geen meisjes mee versierde. De hormonen van de jonge Erik speelden dus zeker een rol in mijn keuze om dj te worden. Het begon met plaatjes draaien op feestjes. Je staat dan niet tussen de massa op de dansvloer, maar ervoor op het podium. Dan heb je bij de meiden toch een streepje voor. Ik heb dat podium sowieso altijd leuk gevonden. Ik ken genoeg collega’s die in een radiostudio graag in de microfoon praten, maar als de dood zijn om ergens in het openbaar te moeten verschijnen. Daar heb ik nooit last van gehad. Ik vind het gewoon leuk om in de aandacht te staan. Daarom was ik ook zo goed op mijn plek toen ik als twintiger bij Veronica aan de slag kon.”

Angela Groothuizen is een oude bekende uit je Veronica-tijd. Nu presenteren jullie samen het tv-programma van de ‘Evergeen Top 1000’. Hoe is dat?

“We hebben vroeger verkering gehad, zo’n anderhalf jaar. We hebben zelfs een tijdje samengewoond. Zij zat toen in de Dolly Dots en ik presenteerde inmiddels ook tv-programma’s voor Veronica, waardoor we allebei wereldberoemd waren in Nederland. Dat gaf ook wel wat spanning in onze relatie omdat we toch onder een vergrootglas lagen. Nadien hebben we altijd wel leuk contact gehouden. En nu zijn we dus collega’s. Toen iemand bij Omroep MAX opperde om samen met Angela dit tv-programma te presenteren, leek me dat gelijk hartstikke leuk. Ze heeft muzikaal gezien prachtige dingen gedaan, daarnaast heeft ze jarenlang televisieprogramma’s gemaakt. Ze is wat dat betreft actiever in de media dan ik. Ik ben uiteindelijk toch meer de ondernemende kant opgegaan.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 46. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx