Astrid Joosten: ‘Voor rust en stilte doe ik een retraite’

Presentatrice Astrid Joosten (65) pakt binnenkort haar koer voor een wel heel bijzonder tripje: ze gaat voor het programma Kloostergasten logeren bij de zusters in het Brabantse Oosterhout.

Je bent al veertig jaar op televisie, maar je doet zelf niet vaak mee aan andere tv-programma’s. Waarom zei je ‘ja’ tegen Kloostergasten?

“Ik heb nooit de behoefte gehad om als BN’er in een spelshow of praatprogramma te gaan zitten, maar dit leek me heel interessant. Het leuke is dat ik de zusters alles mag vragen. Hoe zien hun dagen eruit? Gaan ze vaak op familiebezoek? Mogen ze op vakantie? Ik wil het allemaal weten.”

Waar ben je het benieuwdst naar?

“Deze vrouwen hebben vaak op heel jonge leeftijd besloten om het klooster in te gaan. Daardoor ontzeg je jezelf een hoop: je mag niet verliefd worden, geen studie doen of een baan hebben, geen gezin stichten. Je geeft letterlijk je vrijheid op om God te dienen. Hoe kijken ze daarop terug? Het is een groot offer, je moet dan wel heel zeker zijn van je zaak.”

Wat verwacht je van je verblijf in het klooster?

“Ik denk dat het door de rust en stilte daar zal voelen als een retraite. Zelf doe ik soms iets dat wel een beetje op een retraite lijkt, een sapkuur. Dan ga ik een week naar een kuurhotel. Zo reinig je je lijf. Meestal ga ik met een vriendin, maar ik ben ook wel eens in mijn eentje geweest. Ook al is het niet het doel van zo’n week, je gaat toch nadenken. Waar sta ik? Hoe voel ik me? Het idee om even uit de maatschappij te stappen en de stilte te ervaren spreekt me wel aan.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 23. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Elselien van Dieren