Anne-Mar Zwart: ‘Ik wil dingen bespreekbaar maken’

Al van jongs af aan is Anne-Mar Zwart ‘stiekem royaltyfan’. Dat ze nu 'Blauw bloed' presenteert, vindt ze dan ook geweldig. Zeker nu het weer op zaterdagavond wordt uitgezonden.

Hoe ontstond jouw liefde voor het koningshuis?

“Mijn oma was erg koningsgezind, ze had een abonnement op het blad Vorsten. Als klein meisje zat ik daar bij haar op de bank graag in te bladeren. Ik vond al die prinsessen geweldig en droomde weg bij hun mooie kleren en hun sprookjesachtige levens. Sinds die tijd ben ik stiekem royaltyfan. Ik ben altijd benieuwd hoe leden van koninklijke families ook nog gewoon mens zijn. En ja, ik ben ook dol op het Nederlands koningshuis.”

Hoever gaat die liefde?

“Nou, het is niet zo dat ik uit een mok drink met Máxima erop, hoor. Maar ik blijf het een fascinerende wereld vinden. Ook denk ik dat ons koningshuis een meerwaarde is voor het land. Wat je er ook precies van vindt, het is toch bijzonder dat dit van generatie op generatie wordt doorgegeven? Ik houd van zulke tradities. En ga maar eens na hoe bijvoorbeeld Duitsland naar Nederland kijkt: daar smullen ze van ons koningshuis. Ik vind dat we dat moeten koesteren.”

Wat wil jij kijkers bieden in Blauw bloed?

“Ik wil een boeiend programma maken voor mensen die net als ik geïnteresseerd zijn in de wereld van royalty. Tegelijk hoop ik nieuwe kijkers aan te spreken, mede doordat ik het ook niet schuw om soms kritisch te zijn. Ik wil niet enkel over bolletjes aaien, ik wil eerlijk zijn. Zo maakten we onlangs een item over wat het koningshuis vroeger in oorlogstijd voor vluchtelingen heeft gedaan. Dat vind ik mooi, maar ik vind ook dat we de vraag of ze weleens iets hebben laten liggen niet uit de weg moeten gaan. Blauw bloed heeft onlangs ook aandacht besteed aan de dalende populariteit van ons koningshuis. Dat ís nu eenmaal zo en we kunnen dat onderwerp niet negeren. Ik zou trouwens wel weten hoe ze hun populariteit zouden kunnen verhogen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 5. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide