Noortje Herlaar: ‘Lois is steengoed, maar ook asociaal’

Lois Elzinga onderzoekt bij de Alkmaarse politie elke week een nieuwe moordzaak. Noortje Herlaar speelt de rechercheur in de driedelige thrillerserie, die is gebaseerd op de boekenreeks van Simone van de Vlugt.

Hoe zou je Lois omschrijven?

“Als een stoere vrouw en een steengoede rechercheur. Door haar analytisch vermogen heeft ze oog voor detail. Haar werk is alles voor haar, daar kan ze zich volledig in verliezen. Maar ze is ook sociaal onbekwaam. In haar jeugd is ze enorm beschadigd geraakt, waardoor ze moeite heeft met menselijke contacten. Bij vlagen is ze zelfs ronduit asociaal. Daarom is ze het liefst op zichzelf en trekt ze – veelal tot ongenoegen van haar collega’s – graag haar eigen plan.”

Wat trok je aan in het personage?

“Haar totaal niet-pleasende karakter. Lois kan ontzettend lomp en onaangepast zijn. Dat maakt haar een boeiend karakter om te spelen. Het is zo leuk om pijnlijke en schurende situaties te laten ontstaan in scènes. In het dagelijks leven wordt er wat meer sociaal wenselijk gedrag van ons mensen verwacht. Heerlijk om daar helemaal tegenin te mogen gaan met zo’n personage.”

Tot slot: je verwacht binnenkort je eerste kind. Hoe voel je je?

“Supergoed! De afgelopen maanden heb ik nog wat projecten gedaan, zoals het draaien van een Telefilm. Ik merkte dat ik die afleiding wel prettig vond, anders ben je alleen maar met rompertjes bezig. Volgend jaar april ga ik in een voorstelling spelen van Toneelgroep Amsterdam. Tot die tijd ga ik lekker cocoonen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 47. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

LOIS is vanaf woensdag te zien op NPO 1 om 21.25 uur.

Tekst: Vanessa Vunderink