Sybran Niessen: ‘Veel vragen over vakantie, juist nú’

De focus van MAX vakantieman ligt dit jaar noodgedwongen op vakantie in Nederland. Maar mochten we straks alsnog naar het buitenland kunnen, dan vertelt Sybrand Niessen hoe en waarheen.

Hebben jullie getwijfeld of jullie ‘MAX Vakantieman’ dit jaar wel konden maken?

“Bij mijn programma Droomhuis gezocht was het meteen duidelijk. Dat hadden we dit voorjaar in het buitenland moeten draaien. Uitgesloten. Maar kun je wel een vakantieprogramma maken als niemand op vakantie kan? Toen we merkten hoe ongelooflijk veel kijkersvragen er binnenkwamen over vakantie tijdens deze crisis, dachten we: juist nu moeten we er zijn.”

In een aangepaste vorm uiteraard.

“Er zijn veel veranderingen, ja. Voorheen hadden we bijvoorbeeld de rubriek ‘Koen met de kaart’. Dan vlogen we naar Spanje en vroegen op het strand aan Nederlandse vakantiegangers of ze op de kaart konden aanwijzen waar ze op dat moment waren. Die rubriek heet nu ‘Koen óp de kaart’: we laten mooie plekjes in Nederland zien, die leuk zijn om een dagje te bezoeken. Ook gaat Koen naar de plekken in Nederland waar hij vorig jaar veel toeristen ontmoette. Met ‘Groeten uit Holland’ zijn we vorig jaar al begonnen. Daarin komen mensen aan het woord, die in Nederland in de toeristenbranche werken. Dit jaar laten we zien hoe ze omgaan met bijvoorbeeld kamperen en recreëren in de anderhalvemetersamenleving. Er zijn beperkingen, maar er kan ook heel veel wél. MAX Ombudsman Jeanine Janssen is er natuurlijk gewoon bij, nieuw is dat Piet Paulusma nu bij ons het weerbericht verzorgt.”

Welke kijkersvragen kregen jullie de afgelopen tijd binnen op de redactie?

“Bijvoorbeeld: ‘Ik heb voor half juni een reis geboekt naar Benidorm. Het reisbureau wil dat ik nu alles verder aanbetaal, maar de reis was bedoeld voor de tachtigste verjaardag van mijn vader, en hij mag nu niet mee. Moet ik toch aanbetalen?’ Maar ook: ‘Ben ik verplicht om een voucher te accepteren van de luchtvaartmaatschappij of mag ik mijn geld terugeisen?’ Daar zijn verschrikkelijk veel vragen over. Of: ‘Frankrijk weigert nog toeristen, maar in Italië is iedereen vanaf half juni welkom. Kunnen we dan nog wel via Frankrijk rijden?’ Veel van zulke praktische vragen komen telkens terug. Omdat we elke week actueel zijn, kunnen we steeds een update van de stand van zaken geven.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 24. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx