Sofie van den Enk: ‘We moeten het samen doen’

Sofie van den Enk presenteert met Daan Nieber het nieuwe programma 'De vergelijkers'. Ze onderzoeken wat consumenten het beste kunnen doen als zij milieubewust willen geven. ‘Ik denk dat we nog net op tijd de klimaatverandering kunnen bijsturen.’

Hoe pakken jullie zo’n onderwerp aan?

“Daan verdiept zich in de biologische hamburger, ik in de sojaburger. De productie van rundvlees heeft grote impact op het milieu, mede door de uitstoot van methaangassen. Maar Daan spreekt een boer die een specifieke grassoort kweekt die minder methaangassen bij koeien veroorzaakt, wat betekent: minder CO2- uitstoot. Dat is dus hoopvol. Zelf bezoek ik een van de grootste Nederlandse producenten van sojaburgers om te zien hoe die gemaakt worden. Ik dacht vooraf: zo’n sojaburger is sowieso beter voor het milieu dan een échte hamburger. Maar dan blijkt dat die soja helemaal uit China moet komen, wat toch nadelig is.”

Hoe begaan ben je zelf met het milieu?

“Voor mij en mijn gezin is het een belangrijk thema. Twee jaar geleden heb ik een jaren 30-huis gekocht met als streven om dat zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Dat is een grote investering geweest. Wij hebben heel bewust gekozen om daar ons geld aan uit te geven en niet aan het supermooi maken van ons huis volgens de laatste woontrends. Het gevolg is dat er nog steeds een keuken inzit die op half zeven hangt, haha.”

Je bent maatschappelijk betrokken. Heb je dat van huis uit meegekregen?

“Mij zijn wel sterke normen en waarden bijgebracht, ja. Rekening houden met elkaar. Niet vanuit een christelijke identiteit, maar wel vanuit het gevoel dat je samen de maatschappij maakt. Je moet aardig zijn voor elkaar en naar anderen omkijken. Niet dat mijn ouders dat de hele tijd zo hebben benadrukt hoor, maar dat was wel het voorbeeld dat zij gaven.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 41. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Max