Robert ten Brink: ‘Ik geniet van melancholie’

Juist in deze coronatijd kunnen veel mensen hulp gebruiken bij het aangaan en herstellen van relaties. In All you need is love doet Robert ten Brink dat weer met liefde. Hij heeft inmiddels al een behoorlijk aantal ervaringsjaren als ‘Dr. love’.

Hebben jullie voor deze nieuwe serie veel moeten aanpassen?

“Bij de vorige serie deden we dat al, maar wij groeien mee met de tijd. Op een buitenlocatie staat nu een caravan met een opengeklapte zijkant. Daarbinnen zit ik op gepaste afstand met de deelnemer. De cameraploeg staat er letterlijk buiten. We gaan er weer volop tegenaan: proberen mensen die in stilte op elkaar verliefd zijn bij elkaar te brengen, verbroken relaties mogelijk te helen. In deze coronatijd zullen dat er vast wel meer zijn. Stellen die elkaar onder druk de tent uit vechten. Twintigers die veel minder gelegenheid hebben om spontaan anderen te ontmoeten. Voor hen vind ik deze periode het ergste. Wij zijn afhankelijk van de verzoeken die we binnenkrijgen, er zijn geen vaste rubrieken waar we mensen bij kiezen – het is precies andersom. En ik ben het nooit zat, want elke aflevering is anders.”

Ben je wel eens geneigd een deelnemer te waarschuwen: ‘Let op dat je krijgt wat je graag wilt’?

“Vrouwen bijvoorbeeld zijn gauw bereid mannen te vergeven, en als ik merk dat zo’n man echt niet deugt, dan zorg ik ervoor dat zij er nog eens over nadenkt. Want ook de kijker thuis voorziet dat ongeluk. Achteraf bellen we altijd met onze gasten, en in heftige gevallen kan er contact blijven. Dus er is een vorm van nazorg.”

Zijn wij geobsedeerd door de gedachte dat we geluk verdienen?

“O ja. Wij menen alles te verdienen en alles moet perfect zijn. Dat zie je nu ook, mensen die roepen, wie zegt dat ik dit of dat niet mag doen?! Dan zeg ik, de overheid. En nou je mond houden en meedoen! Er wordt veel gezeurd en daar heb ik weinig geduld voor. Misschien ben ik van een generatie waarin alles gewoon gebeurde, of het is mijn karakter, maar wij organiseerden niet zo. De dingen kwamen en gingen. Natuurlijk is er enthousiasme nodig en een beetje talent en misschien mazzel. Maar nederigheid en bescheidenheid, jezelf even op het tweede plan zetten, dat komt steeds minder vaak voor.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 9. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ella Weisbrod