Rick Nieman: ‘Italië, met afstand het mooiste land in Europa’

Rick Nieman noemt Italië ‘met afstand het mooiste land van Europa’ en maakte er een journalistieke reisserie over. Langs Romeinse wegen gaat over belangrijke thema’s die in het Zuid-Europese land spelen.

Waarom een reisserie over Italië?

“Het is een cruciaal land in Europa. Italië staat op de lijst van landen waarmee het financieel slecht gaat. Ook politiek is er een opmerkelijke situatie met twee relatief onbekende en populistische partijen aan de macht. Langs Romeinse wegen laat zien hoe het er op dit moment voor staat in Italië. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals integratie, de rol van de vrouw, geloof, toerisme, economie en politiek. Hiervoor maakten we een reis van tweeënhalve maand en kwamen we bijvoorbeeld in Rome, Turijn, Milaan, Sicilië, Napels en Florence.”

Waar komt je interesse voor het land vandaan?

“Ik heb een half-Italiaanse dochter en spreek de taal. Al vanaf het eerste moment dat ik er kwam, vond ik het met afstand het mooiste land van Europa. Natuurlijk door de clichés: eten, wijn, kunst en cultuur, maar ook omdat het land veel bijzondere verhalen kent. Italië is best een zooitje, maar de Italianen overleven wel steeds door hun enorme veerkracht en inventiviteit. Ik ben door deze serie nog meer van ze gaan houden.”

Is het eindresultaat geworden wat je ervan had verwacht?

“Ja, ik ben erg betrokken geweest bij de eerste montageversies. Het is misschien een beetje raar om van jezelf te zeggen, maar je kunt terugzien dat we de mensen de tijd gaven hun verhaal te vertellen. Ik vond het bijzonder om te merken hoeveel ze met ons deelden nadat we lieten zien dat we echt aandacht voor ze hadden.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 5. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers