Lodewijk Hoekstra: ‘Tuinieren is heerlijk rustgevend’

U weet inmiddels wel dat een totaal betegelde voor- of achtertuin niet goed is voor de natuur. Maar hoe verzorgt u een groene tuin? Lodewijk Hoekstra geeft tips om ook uw tuin weer te laten léven

Versteende tuin

De doorsnee tuinliefhebber is nog steeds niet zo ecobewust, stelt hij. “Maar het gaat de goede kant op, gelukkig. De tuin had lange tijd afgedaan. De trend was dat de tuin een verlengstuk van je woonkamer moet zijn, met veel comfort en grote tegels, want we hebben geen tijd om in de tuin te werken. Maar een tuin is geen trendy kleur op de schutting of een hippe loungehoek.” Hoekstra merkt dat mensen de tuin herontdekken. Zelf kweken is de nieuwe trend. “Ook voor kinderen is moestuinieren geweldig, ze leren hoe belangrijk de natuur is. Bij mij begon de liefde voor groen ook als kind. Mijn moeder in de tuin helpen, slootjes springen, lekker buiten bezig zijn. Op een gegeven moment zag ik het mooie van de natuur in en werd ik er blij van.”

Moestuinieren

Maar hoe leer je kinderen dan van de tuin te houden? “Simpel, geef ze er een eigen plekje om dingen te zaaien. Laat ze lekker vies worden, prima. Ik heb nog nooit een kind meegemaakt dat het niet leuk vindt een plant in een potje te stoppen.” Hoekstra heeft ook handige en duurzame tips voor de volwassen tuinier. Ten eerste: tegels eruit! Dat volstraten van je tuin is passé. Een terras en een paadje is toch genoeg? Lachend: “Wie weet wordt ‘tuintegelschaamte’ een nieuw begrip. Die versteende tuin kan echt niet meer. Mensen denken dat tegels minder onderhoud vergen, maar dat is niet zo. Ze worden vies, er schiet onkruid tussen omhoog en het regenwater kan niet weg.” Van die tegels kun je wél weer een leuk stapelmuurtje maken waar hagedisjes lekker kunnen opwarmen op een zomerse dag. Die oude cementteil tover je om tot een leuke waterbak, vogels zijn er dol op. In opengeknipte plastic melkpakken kweek je nieuwe plantjes. “Wees vooral niet bang. Ik zeg altijd: iedereen heeft groene vingers. Tuinieren is niet moeilijk. Laat gewoon de natuur zijn gang gaan, dat is mijn gouden tip. Echt, het hoeft allemaal niet keurig aangeharkt te zijn. Een tuin moet leven.”

Rommelige tuin

Aandacht voor water in de tuin en het klimaat zijn de opkomende trends, stelt de tv-tuinman. Of het nu gaat om wateropslag of speciale beregeningssystemen die precies genoeg water afgeven zonder verspilling. De regenpijp aan de onderkant afzagen, zodat het water niet rechtstreeks het riool in stroomt, is ook een goede manier om regenwater in je tuin te krijgen. “Dat is goed voor de waterstand en het zorgt ervoor dat je minder hoeft te sproeien.” Chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze in de levende tuin. Neem een ecologische variant op natuurlijke basis, of pluk onkruid zelf, zoals Hoekstra doet in zijn tuin van 1900 vierkante meter. “Lekker rustgevend”, lacht hij. “Ik laat trouwens ook veel blad liggen. Samen met wat gehakseld hout is dat een voedingrijke laag voor de planten. Zo ontstaat leven in de bodem. Dat geeft gezondere planten en veel minder onkruid. Je kunt de natuur voor je laten werken.”

Ten slotte: met bloeiende planten en een haag in plaats van een schutting lok je vogels en insecten. En die zijn belangrijk. “Veel mensen hebben tuinangst; die zien een beestje en dat moet meteen dood. Maar voor het ecosysteem zijn insecten en andere dieren onmisbaar. Laat de tuin dus vooral een beetje rommelig worden, dat vinden dieren fijn. Hoekjes met plantafval voor de egels, takjes, blaadjes. Met heel kleine stapjes kun je heel veel doen voor een betere wereld.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 16. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Tijgerbloedteksten