Ivo Niehe: ‘Ik heb nog zo veel plannen’

2020 was een bijzonder jaar voor Ivo Niehe (74). Hij is al veertig jaar een vaste waarde op de Nederlandse televisie en daarvoor werd hij dit jaar geëerd met een Oeuvre-Ring. Met pensioen? Ivo moet er niet aan denken. ‘Ik vind werken nog steeds ongeloolijk leuk.’

U heeft nog geen plannen om na veertig jaar met pensioen te gaan?

“In juli 2021 is de echte veertigste verjaardag, dus ‘Ik heb nog zo veel plannen’ ik moet nog even door, maar ik vind het nog steeds ongelooflijk leuk. Vooral het hele proces van monteren en teksten schrijven, dat is het allerleukste werk dat ik kan bedenken. Ik heb thuis een volledige montageset staan. Dan word je de volgende ochtend wakker met de gedachte: als ik het nou zó doe? Dat je echt iets onder je handen ziet ontstaan, die puzzel, dat is het mooiste.”

U heeft ook boeken geschreven en in het theater gestaan.

“Theater was het allerleukste dat ik ooit heb gedaan. Bij televisie ben je afhankelijk van een ander. In hoeverre zijn mensen bereid iets te vertellen, krijg je eruit wat je wil? In het theater bepaal je helemaal zelf wat je doet. Daar heb ik intens van genoten. Ik hoop echt dat die voorstelling in Parijs waar zo veel om te doen was (Niehe riep in zijn euforie uit dat het een unaniem belachelijk groot succes was, red.) nog eens wordt uitgezonden. Dan snapt iedereen waarom ik zo uit mijn dak ging. Het is alsof je ’s ochtends voor het eerst een ets krijgt en ’s avonds een etappe in de Tour de France wint. Ik vind dat nog steeds een van de mooiste avonden van mijn leven.”

Welke plannen heeft u voor 2021?

“Het is allemaal nog erg onzeker, maar ik heb ontzettend zin om terug te kijken op de bijzonderste gasten die we gehad hebben met een betrokkene, liefst iemand uit de familie. Dus de zoon van componist Ennio Morricone, die ook dirigent is geworden, en de kleindochter van Roald Dahl die nu ook auteur is. Dat zie ik wel voor me.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 51/52. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Edmée Fijan