Elles de Bruin: ‘Ik geef me niet snel gewonnen’

Elles de Bruin presenteert een nieuw seizoen van Meldpunt. Ze is zeer betrokken bij de maatschappelijke kwesties die ze behandelt. ‘Het feit dat het zo oneerlijk is verdeeld in de wereld, houdt me voortdurend bezig.’

Waarin onderscheidt ‘Meldpunt’ zich van andere consumentenprogramma’s?

“Wij behandelen vooral onderwerpen die bij onze doelgroep passen, de ouderen. En dat zijn merendeels maatschappelijke kwesties, zoals de zorg, pensioenen, de WMO. Vanaf het begin, acht jaar geleden, ben ik bij dit programma betrokken en er is veel veranderd. De groep ouderen groeit en de overheid trekt zich steeds meer terug. Zo zijn de meeste verzorgingshuizen gesloten en moeten mensen langer thuis wonen. Dat kan een goede zaak zijn, maar het vergroot vaak ook de eenzaamheid en er is gebrek aan toezicht. Mijn zus werkt in de thuiszorg en als ik haar verhalen hoor verbaast het me dat er niet veel meer ongelukken gebeuren.”

Het kwetsbare van de mens, wat doet dat met je?

“In de eerste uitzending zat een item over een bejaarde demente man, die uit het verpleeghuis wegliep. Zijn familie heeft overal naar hem gezocht. Pas drie weken later werd hij in een greppel dood gevonden. Dat verhaal kwam enorm bij me binnen. Het zal je vader maar zijn! In het jaar waarin wij Meldpunt niet maakten, heeft MAX me op reportage gestuurd. Ik bezocht Haïti, in 2010 getroffen door een aardbeving en in 2016 door een orkaan. Ik was op Sint-Maarten, in 2017 vol geraakt door orkaan Irma. Overal zag ik vreselijke armoede. En op Lesbos volgden we een man die muziekschooltjes opzet in de vluchtelingenkampen. Daar heb ik bij de opnamen voor het eerst gehuild. Het leed is met geen pen te beschrijven. Daarom ook wil ik nu in elke Meldpunt-aflevering de studio uit. Het is goed voor een presentator om met de poten in het bluswater te staan, om te ruiken, te voelen wat er speelt. Zo ben je dichterbij de kijker én het slachtoffer.”

Wil je daar met je programma’s vooral aan bijdragen?

“Eerlijk gezegd vraag ik me steeds meer af wat ik voor deze samenleving nou werkelijk heb gedaan. Er is natuurlijk het excuus dat we inhoudelijke programma’s maken en geen entertainment. Maar wat doe ik zelf? Onlangs zei ik tegen mijn man dat we moeten opletten niet alleen maar bezig te zijn met kinderen en werk. Wat dragen wij concreet bij? Daarom is mijn goede voornemen voor dit jaar om vrijwilligerswerk te zoeken. Het is niet vol- doende om met onze uitzendingen schrijnende kwesties op de kaart te zetten en die in Den Haag aanhangig te maken. Oké, fijn, dan worden er Kamervragen gesteld, maar daarna gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. En dan? Daarom ben ik blij dat we dit seizoen 33 afleveringen van Meldpunt mogen maken. Zo kunnen we zaken blijven volgen, helpen zoeken naar oplossingen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 9. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst:Ella Weisbrod