André Kuipers: ‘Ik wil dolgraag naar de maan’

Het is vijftig jaar geleden dat de eerste mannen op de maan liepen. In De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap blikt André Kuipers met Claudia de Breij terug op deze iconische gebeurtenis. ‘Ik zou dolgraag naar de maan willen.’

Wat herinner je je van die eerste maanlanding?

“Wazige beelden, mensen in gekke pakken en na- tuurlijk de Amerikaanse taal. Dat maakte het extra mysterieus. De latere Apollovluchten in kleur herinner ik me beter. Vooral de autootjes die over de maan reden. Ik weet ook nog dat ik een 3D-kaartje had van de Saturnus V-raket die de vlucht uitvoerde.”

Nu terugkijkend, hoe bijzonder was de maanlanding in 1969?

“Prestige was de grootste drijfveer. Er was een ruimterace gaande tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Beide landen wilden als eerste naar de maan. Maar zo vanzelfsprekend was dat niet. Toen president Kennedy in 1961 aankondigde dat Amerika voor het einde van de jaren 60 iemand op de maan zou zetten, schrok NASA enorm. Dat konden ze helemaal niet! Het is bijzonder dat het vervolgens met enorme inspanning toch lukte.”

Zit een maanreis er voor jou nog in?

“Ik zou het dolgraag willen. Het lijkt me fantastisch om de ‘overweldigende verlatenheid’ te voelen, zoals astronaut Buzz Aldrin die eerste maanlanding omschreef. Alleen ben ik helaas te oud.” Lachend: “Al was ruimtevaarder John Glenn 77 toen hij de ruimte in ging, dus je weet maar nooit.”

De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap is zaterdag 20 juli te zien om 20.30 bij KRO-NCRV, NPO 1

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 28/29. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers