Anna Gimbrère: ‘Ik leer heel graag’

Anna Gimbrère is het vaste gezicht De monitor, naast Teun van de Keuken. De presentatrice is een vreemde eend in de media. Ze studeerde theoretische natuurkunde en is gek op wetenschap. ‘Ik houd van een logische wereld.’

Je studeerde theoretische natuurkunde en nu presenteer je De monitor. Hoe dat zo?

“Ik heb een enorme liefde voor de wetenschap, daar voel ik me thuis. Ik houd van een logische wereld, waarin alles klopt. Na mijn studie wist ik niet helemaal wat ik wilde, maar ik wist wel dat ik niet het onderzoek in wilde. Dat vind ik te eenzaam, want eigenlijk zit je dan de hele dag in je eentje te rekenen. Het is zo specialistisch, je weet vaak niet van elkaar waar je mee bezig bent. Wat ik wel leuk vind aan die wereld, is dat onderzoekers eigenwijs zijn en originele ideeën hebben. Je vertrouwt bij iedereen op het denkvermogen. Maar ik wil toch meer sociale interactie. Mijn vader is psychiater en mijn moeder loopbaancoach; met hen heb ik gesprekken gevoerd over wat dan wel bij me past. En daar kwam de wetenschapsjournalistiek uit. Ik wil ingewikkelde materie begrijpelijk maken. Ik wil verhalen vertellen.”

Wat heb je in het dagelijks leven aan die ingewikkelde studie?

“Ik heb er vooral veel zelfvertrouwen door gekregen. Vooraf zei iedereen: ‘Dat lukt je niet, veel te moeilijk.’ Ik heb ondervonden dat het inderdaad pittig is. Ik heb ook een jaar geneeskunde gedaan en een semester psychologie en kunst. Dat is niet te vergelijken qua intensiteit, abstractheid en eenzaamheid. Ik heb er echt offers voor moeten brengen. Ik zag mijn vrienden veel minder en kon niet meepraten over zaken die mijn vriendinnen bezighielden: jongens, trends, roddels, politiek. Ik heb nu wel het vertrouwen dat ik moeilijke materie tot me kan nemen. En ik laat me minder imponeren door mensen die zichzelf intelligent vinden. Dat is voor mij als journalist zeker ook fijn.”

Waar zit in het presenteren de uitdaging voor jou?

“Ik leer heel graag. Bij De monitor is dat leren interviewen. Ik wil wel wat kritischer worden, wat meer van mijn collega Teun van de Keuken hebben. Mijn talent is mensen op hun gemak stellen. Dat is een kracht, maar die neiging heb ik ook bij mensen die mij proberen te manipuleren. Dan ben ik te empathisch en dat kan me in de weg zitten. Teun lijkt daar minder door gehinderd, haha.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 48. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit