Sharon de Miranda: ‘Mijn vader draag ik altijd met me mee’

Eten is haar leven. Chef-kok Sharon de Miranda, bekend van BinnensteBuiten, praat over haar liefde voor koken, het verlies van haar vader en een taartje dat haar tot tranen toe roerde.

Herinner je je nog iets uit die tijd?

“Ik ken mijn vader uit de verhalen. Ik heb geen eigen beeld van hem, dat is heel raar. Ik heb ook helemaal geen herinneringen van voor mijn negende, dat is natuurlijk niet helemaal normaal. Ik weet wel dat ik een enorme angst had voor de dood en bang was dat mijn moeder ook zou overlijden. Ik denk dat ik daarom als kind die herinneringen ben gaan blokkeren.”

Hoe heeft je moeder jou en je zus opgevoed?

“Mijn moeder is heel erg van ‘pluk de dag’ en ‘leef alsof het je laatste dag is’. Het moet voor haar heel zwaar zijn geweest, maar ze nam zich voor: wij gaan heel veel lol hebben. We hadden huisfeesten, gingen vaak op vakantie en als er geld was dan ging dat gewoon op. Als we dan aan het eind van de maand niks meer hadden zei mijn moeder: ‘Ach joh, dat komt wel goed!’ Dan aten we bij mijn opa en oma. Mijn opa en oma van moederskant waren de stabiele factor in ons leven. Ze betekenen alles voor me. Mijn opa, hij is helaas vier jaar geleden overleden, was echt een vaderfiguur voor mij.”

Werd er veel over je vader gepraat?

“Wat mijn moeder ons van onze vader heeft meegegeven is de Surinaamse keuken, gerechten die mijn vader haar leerde maken. Ik ben opgegroeid met rijst, roti, kousenband en pom. Maar praten wilde ze niet, of kon ze niet. Ze wilde haar verdriet niet op ons overbrengen. Doorgaan en blijven lachen, dat is mijn moeder. Dat heb ik meegekregen: de De Miranda’s gaan altijd door. Maar uiteindelijk betaal je daar een prijs voor. Want natuurlijk krijg je als kind van alles mee en zit er heel veel onverwerkt verdriet. Op mijn 21e kwam dat eruit: ik kreeg een zware burn-out en ik heb zes maanden gehuild. Ik moest eerst verdrietig zijn om door te kunnen gaan. Want de dood van je vader is niet iets wat je achter je kunt laten. Ik draag hem met me mee. Letterlijk, want in mijn tas zit altijd een foto van hem.’

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 7. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Kalien Blonden