Dione de Graaff: ‘Ik treed in de voetsporen van mijn vader’

Dione de Graaff presenteert voorafgaand aan het EK voetbal in Duitsland 'Het Oranjegevoel van ’74'. Het wordt een nostalgisch en vrolijk tv-programma over die legendarische zomer waarin Oranje de wereld veroverde met totaalvoetbal.

Zijn dit de periodes waar je het meest naartoe leeft?

“Dit is het allerleukste wat er is! Ik krijg zo veel energie van De avondetappe. Terwijl het ook heel vermoeiend is. Tijdens een Tour de France zit je al gauw 7000 kilometer in de auto. Elke dag ben ik ergens anders, elke nacht slaap ik in een ander hotel. En toch denk ik aan het eind: ik kan nog wel een week aan. Nou, dat gaan we deze zomer ervaren.”

Daarvoor presenteer je een week lang ‘Het Oranjegevoel van ’74’. Beschouw je dat als een tussendoortje?

“Zeker niet! Ik wil graag mijn blik verruimen, daarom werk ik nu vaker voor NOS-Evenementen. Later dit jaar ga ik ook andere programma’s voor deze NOS-tak maken. Daar dachten ze: dit is vast iets voor Dione. En dat klopt. Ik houd veel van de verhalen over dat WK. Al was ik destijds net vijf en heb ik er zelf geen herinneringen aan.”

In 1974 was je dus nog te jong. Wanneer is jouw liefde voor de sport dan ontstaan?

“Gek genoeg weet ik dat niet. Thuis keken we in ieder geval veel sport, ik vond niets leuker. Maar om daar nu mijn werk van te maken? Ik wilde op de middelbare school nog geen journalist worden. Als ik zag hoe druk mijn vader (VARA-journalist Jan de Graaff, red.) was, hij was zo vaak van huis. Wat later begon het vak mij toch te fascineren. Ik dacht: ik ga eens kijken of het toch wat voor mij is. Het bleek een schot in de roos. Op de Academie voor Journalistiek in Tilburg maakte ik onder anderen tv-items over Willem II en ijshockeyclub Tilburg Trappers en ontdekte toen hoe leuk de sportjournalistiek was. Zo ontstond het idee om stage te lopen bij Studio sport. Want dan zou ik erachter komen of ik het echt leuk vond.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 23. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf