Sjoerd van Ramshorst: ‘Het EK geeft een bijzonder gevoel’

Vanuit zijn ‘stadion in het bos’ presenteert Sjoerd van Ramshorst 'Studio Fussball', de EK-uitzendingen van de NOS. Een intensieve en geweldige tijd, vindt hij. 'Het is een trein die keihard doorrijdt.’

Hoe zien de EK-uitzendingen eruit?

“Elke avond maken we rond de avondwedstrijd het programma Studio Fussball – met een knipoog naar gastland Duitsland. We hebben drie of vier gasten. Dat zijn altijd twee analisten, zoals Rafael van der Vaart, Marco van Basten, Guus Hiddink, Ibrahim Afellay of Imke Courtois, de Belgische analist die al jaren bij ons langskomt. De andere gasten kunnen voetbalgekke bekende Nederlanders zijn, zoals Ruben Nicolai of iemand als Erik ten Hag, de trainer van Manchester United.”

Trekken jullie de uitzending breder dan alleen voetbal?

“Zeker. Dat doen we altijd. Het hoeft niet alleen maar over voetbal te gaan. Soms zoomen we even in op een land, zoals het debuterende Georgië, daar willen we dan meer over weten. En hoe wordt het EK straks gevolgd in de Oekraïne? Als dat land speelt, kunnen we natuurlijk niet voorbijgaan aan de situatie daar.”

Wat maakt zo’n EK bijzonder, is dit het leukste wat er is als sportjournalist?

“Een EK of WK heeft een aparte eigen sfeer. Elk toernooi is anders, maar het is altijd intensief, keihard werken. Het is een trein die hard doorrijdt, de dagen vliegen voorbij. Omdat we op locatie zitten, brengen we veel tijd met elkaar door. We moeten het samen doen. Het is altijd hoogzomer, daar associeer ik het ook mee; alles bij elkaar is dat een bijzonder gevoel.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 24. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Tijgerbloed