Maria Fiselier: ‘Kerst is voor mij een rustmoment’

Dit jaar presenteert Maria Fiselier 'De kerstmatinee' vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. De gepassioneerde mezzosopraan vertelt over haar band met Kerstmis.

Wat betekent Kerst voor jou?

“Kerst staat voor mij voor gezelligheid en samenzijn. Bij ons thuis hing er met Kerstmis altijd een heel fijne sfeer. Ik had het erg gezellig met mijn ouders en mijn zussen, we zijn een warm gezin. Hoogtepunt was het zorgvuldig inrichten van onze kerststal, mijn vader had alle beeldjes zelf gekleid. Op Kerstavond gingen we naar de kerk. Als we dan laat thuiskwamen, staken we kaarsjes aan en aten pasteitjes met ragout. Het ultieme kerstgevoel. Tegenwoordig moet ik vaak werken met Kerst, en ik woon ook nog eens in Berlijn. Toch doe ik er alles aan om tenminste één dag bij mijn familie in Nederland te zijn. Kerstmis is voor mij ook een bezinnings- en rustmoment. Ik sta stil bij alles waarvoor ik dankbaar ben.”

Heb je veel om dankbaar voor te zijn?

“Nou en of! Ik voel mij een rijk en gezegend mens. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen in het leven en voor wat ik zelf heb gecreëerd. Zeker dit jaar: na het hectische eerste jaar met mijn dochtertje, is het me gelukt om het moederschap en mijn carrière in balans te krijgen. En er zijn zo veel mooie dingen op mijn pad gekomen. Dat ik naast mijn zangcarrière programma’s met klassieke muziek mag presenteren, vind ik geweldig. Voor mij was het Prinsengrachtconcert in augustus, waar ik ook nog mocht zingen, het hoogtepunt van het jaar.”

Hoe ben je presentatrice geworden?

“Toen ik in 2018 meedeed aan Beste zangers vonden mensen van AVROTROS dat ik leuk overkwam op televisie. Ze vroegen of presenteren niet iets voor mij was. Ik had er meteen wel oren naar, want het kwam precies op het juiste moment: mijn vaste contract in Berlijn, bij de Komische Opera, zou aflopen en ik stond zeker open voor een nieuwe uitdaging. Het is ontzettend leuk om mijn passie voor klassieke muziek op een frisse, originele manier uit te dragen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 52+53. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide