Carrie ten Napel: ‘Keuzes maken gaat me steeds beter af’

In de muzikale kerstvertelling 'Scrooge live' heeft Carrie ten Napel de rol van verslaggever. Zij bezoekt gezinnen die in armoede leven. Dat maakt haar bewust van haar eigen geluk.

“Naast dat we kijkers vermaken met een prachtige show door een schitterende cast, heeft dit evenement ook altijd een diepere laag,” vertelt ze. “In samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp vragen we namelijk aandacht voor kinderarmoede in Nederland.”

Waarom is dit zo’n belangrijk goed doel?

“Een op de twaalf kinderen in Nederland groeit in armoede op. Een kind kan daar sowieso niets aan doen. Behalve dat zo’n thuissituatie betekent dat kinderen soms met honger naar school moeten, kan het ook hun zelfbeeld beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat ze misschien gepest worden, omdat hun ouders geen hippe merkkleding kunnen kopen. Misschien hebben ze ook geen fiets of kunnen ze door geldgebrek niet bij een sportvereniging. Voor Scrooge live ga ik op bezoek bij meerdere gezinnen die in armoede leven.”

Hoe vind je het om dat te doen?

“Dat vind ik vaak aangrijpend. Het eerste gezin waar ik dit jaar kom, bestaat uit een vader en moeder en een zoontje van anderhalf. Ze zijn echt aan het overleven en moeten rondkomen van amper tien euro per dag. Daar moeten ze ook de luiers van betalen. Regelmatig eten ze ’s avonds een boterham met pindakaas omdat de koelkast weer eens leeg is. Dan realiseer ik me weer extra hoe goed ik het zelf heb: dat ik mijn kinderen ‘gewoon’ speelgoed en kleding kan geven.”

Wat heb je zelf eigenlijk met Kerst?

“Ik vind het vooral een heel warme en gezellige tijd. Vroeger ging ik met mijn ouders en mijn broertje altijd twee weken naar Oostenrijk. Want mijn vader was niet alleen voetbalcommentator, hij moest op 1 januari ook altijd het skispringen verslaan. Daardoor waren we lange tijd niet in Nederland rond de feestdagen. Ik had dus nooit zo’n binding met Kerstmis, maar ik vond het wel heerlijk om als gezin samen te zijn. Toen ik zelf in de sportverslaggeving zat, moest ik ook vaak met Kerst werken. Nu ik een eigen gezin heb, vind ik het steeds belangrijker om het wel uitvoerig te vieren. Ik vind het fijn om het thuis gezellig te maken en echt even aandacht te hebben voor elkaar.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 49. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx