Carrie ten Napel: ‘Experts zijn nu publiek bezit’

Door de coronacrisis zijn virologen en medici BN’ers geworden. In Nieuwe gezichten vertellen ze aan Carrie ten Napel over de impact van hun bekendheid.

Wat fascineert je aan de coronakenners?

“Corona heeft al onze levens veranderd, maar helemaal dat van mensen zoals Marion Koopmans, Ab Osterhaus en Ernst Kuipers. Anderhalf jaar geleden gingen ze vrijwel anoniem door het leven, nu zijn ze publiek bezit met alles wat daarbij komt kijken. In het begin werden ze gezien als helden, nu worden velen van hen bedreigd en dat heeft uiteraard impact op hun privéleven. Ik heb ze geregeld aan tafel gehad bij Op1 en ik wil graag weten wat hen beweegt. Ik vind het al heftig om ’s avonds Op1 te doen met een gezin thuis, zij doen hun mediaoptredens naast de 80 tot 100 uur die ze per week draaien. Ga er maar aan staan.”

Maar zijn sommige experts niet érg vaak op televisie?

“Eerlijk is eerlijk: ook ik denk bij Op1 weleens ‘alweer?!’ als Ab Osterhaus aanschuift om voor de zoveelste keer dezelfde feiten te delen. Maar bij zijn blokje zijn de kijkcijfers het hoogst. Mensen willen hem toch horen, dus blijven we hem uitnodigen. Ab lijkt onvermoeibaar, wat ik knap vind gezien de enorme hoeveelheid bagger die hij en de rest keer op keer over zich heen krijgen.”

Hoe was het voor jou om op te groeien met een bekende vader, sportjournalist Evert ten Napel?

“Als kind heb je daar niet veel weet van, papa was ook een stuk anoniemer dan verslaggevers die op televisie komen. De dochter van Mart Smeets vertelde me dat als ze met haar vader uit eten was de fans gewoon aan tafel kwamen zitten. Nu ik zelf in de media werk en word herkend, vind ik het grappig dat mensen verbaasd zijn als je alledaagse dingen doet. Ik stond laatst mijn boodschappen af te rekenen toen een vrouw zei: ‘O, jij moet natuurlijk ook gewoon voor je kinderen zorgen!’”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 34. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Jef Willemsen