Barrie Stevens: ‘Mijn moeder wilde op vakantie graag het ideale gezin uitstralen’

Als Brits kind bracht acteur/danser Barrie Stevens (78) zomervakanties door aan de Engelse kust, in het hotel dat John Cleese later inspireerde tot het maken van Fawlty Towers. Zonder hotelbaas die de boel op stelten zette, maar wel in een beklemmend keurslijf.

Hoe vond jij dat als kind?

“Ik vond het . jn om weg te gaan, van het strand hield ik ook, maar drie keer per dag opgeprikt aan het ontbijt, lunch en diner verschijnen met een servet op schoot netjes eten van het porselein, dat hoefde van mij niet. Mijn ouders wilden mij dit graag geven. Zij werkten er hard voor en vonden dat het bij mijn opvoeding hoorde.”

Wat was dat voor een opvoeding?

“Eentje waarbij status heel belangrijk was. Dat kwam vooral van mijn moeder. Zij leefde tussen schaamte en snobisme. De schaamte dat wij een arbeidersgezin waren en geen ‘higher class’ zoals haar twee zussen. Die hadden een man met een goede baan en een groot huis. Aan de andere kant was er het ‘keeping up appearences’, doen alsof we wél tot een hogere klasse behoorden.”

Wat voor vakantie had jij als jongen liever gehad?

“Gewoon iets los! Kamperen of zo, het had me niet zo veel uitgemaakt, als het maar vrij was en in echt contact met elkaar. Nu had ik toch een beetje het gevoel dat we een toneelstuk opvoerden, dat we ons alle drie anders voordeden dan we waren. Ik wilde mijn ouders niet teleurstellen, dus deed ik alsof ik het allemaal heel leuk vond. Precies zoals mijn moeder het graag zag.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 30+31. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Deborah Ligtenberg