Astrid Joosten: ‘De balans is terug’

Op1 kent sinds een paar weken een verrassend nieuw presentatieduo op de vrijdagavond: Astrid Joosten en Paul de Leeuw. Voor Joosten een welkome aanvulling op haar werk.

Hoe is het om weer een talkshow te presenteren?

“Heerlijk! In de beginjaren van mijn carrière heb ik veel livetelevisie en talkshows gedaan. De laatste jaren kwam het er niet meer van en ik miste dat ontzettend. Ik had bij mijn omroep aangekaart dat ik meer balans in mijn werk wilde. Ik ben per ongeluk quizmaster geworden, maar alleen dat vind ik niet bevredigend genoeg. Daar was mijn baas het mee eens. Dus om nu live op de vrijdagavond te mogen interviewen op televisie is fantastisch.”

Met welk gevoel werd je na de eerste uitzending van 5 november wakker?

“Ik was laat naar bed gegaan, de adrenaline gierde nog door mijn lijf. Het was spannend geweest. De dag van de uitzending voelde ik me een beetje opgejaagd en had weinig honger. Maar eenmaal in de schmink daalde er rust in mijn lijf en wist ik: zo voel ik me straks ook in de studio. En dat was zo. Toen ik de volgende ochtend wakker werd keek ik meteen op mijn telefoon voor de kijkcijfers. Een paar redactieleden waren me voor: 1,3 miljoen. Ik dacht: wow, dat is een fijn een begin.”

Mensen noemden jullie ‘verfrissend’ en ‘een verademing’. Raakt dat je nog als je al zo lang mee gaat in het vak?

“Hoe langer je meegaat in deze wereld, hoe meer reputatie je hebt te verliezen. Ik wilde het daarom extra goed doen. Iemand schreef ook: ‘Er zít daar een bak aan ervaring.’ Dat vond ik leuk, want zo is het. Paul en ik hebben allebei veel vlieguren en dat
is geruststellend.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 49. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf