Bert van Leeuwen: ‘Ik knijp mijn handen dicht’

Bert van Leeuwen zit al 35 jaar in het vak. Hij krijgt geen genoeg van de programma's die hij maakt, zoals nu met Je geld of mijn leven. 'Ik geniet van wat ik heb en doe.'

Jij bent 59. Heb jij die crisis al achter de rug?

(lacht hard) “Qua leeftijd zou ik er nu uit moeten zijn, maar ik geloof niet dat ik er last van heb gehad. In elk geval was het niet zo dat ik het roer om wilde gooien, of radeloos was omdat ik niet meer wist wat ik wilde. De vraag ‘Waar sta ik nu en wat wil ik nog’ gaat wel geregeld door mijn hoofd.”

Wat is het antwoord?

“Dat moet ik je schuldig blijven. Hoe ouder ik word, hoe meer ik accepteer dat ik niet overal het antwoord op heb. Je kunt je druk maken, je carrière uitstippelen of dingen plannen, maar meestal loopt alles anders. Noem het levenservaring, maar tegenwoordig ben ik veel meer van: komt tijd, komt raad. Dus als die vraag opduikt zeg ik dat tegen mezelf. Ik doe zoveel mooie dingen, ik hoop daar gewoon nog een tijd mee door te kunnen gaan.”

35 jaar televisie… Hoe kijk je daar op terug?

“Ik besef dat ik mijn handjes mag dichtknijpen. Door mijn werk heb ik zoveel bijzondere mensen en mooie verhalen gehoord. Verhalen die raken en inspireren. Ik denk geregeld ‘Moet je mij hier nu zien zitten!’ Zoals met Je geld of mijn leven. De vier mensen die we volgen hebben zóveel veerkracht. Hoe moeilijk het ook is, ze houden hoop. Ik mag hopen dat ik zo reageer in zo’n moeilijke situatie.” Je geld of mijn leven volgt vier patiënten die een crowdfundingactie zijn begonnen om geld in te zamelen voor een behandeling die de zorgverzekering niet vergoedt. Half december was de kick-off met de introductie van de vier. In totaal was er zes ton nodig om hen de behandeling te geven waarin ze geloven. Binnen 48 uur was het complete bedrag ingezameld. Van Leeuwen bekent dat hij er wakker van lag. “Stel nou dat we voor één iemand wel het benodigde bedrag binnen haalden en voor de andere drie niet. Of nog erger: voor eentje niet en de rest wel. Dat heeft me wel wat slapeloze nachten gekost.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 20. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Deborah Ligtenberg