Nieuws van Avrotros: Pandaweek op komst

Presentatoren en programmamakers van Avrotros werken keihard om boeiende tv en radio te maken. Waar zijn ze nu mee bezig? In deze editie: de pandaweek.

Als alles meezit, is Nederland vanaf 12 april twee reuzenpanda’s rijker. En daar staat Avrotros bij stil in diverse afleveringen van ­Pandajournaal en de documentaire Welkom Wu Wen en Xing Ya.

Hoe zit dat ook alweer met de panda’s?

Tijdens het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en Máxima in oktober 2015 brachten aan China, kreeg de koning twee reuzenpanda’s ‘cadeau’. Nu ja: de dieren zijn in bruikleen voor maximaal vijftien jaar. Het duurde vervolgens nog anderhalf jaar voordat vrouwtje Wu Wen en mannetje Xing Ya naar Nederland konden ­komen, omdat ­Ouwehands Dierenpark in Rhenen hun verblijf, ­Pandasia, nog moest klaar­maken volgens de strenge ­regels van de Chinezen.

Waarom is dit zo bijzonder?

China leent niet zomaar twee panda’s uit aan ­landen; daarvoor moet eerst een vertrouwensband zijn opgebouwd. Tot nu toe hebben slechts vijf ­Europese dierentuinen panda’s te leen; in de hele wereld zijn er slechts zeventien dierentuinen, ­buiten China, waar de bedreigde diersoorten te ­bewonderen zijn.

Wat krijgen we op tv te zien?

In het Pandajournaal duikt presentator en GTST-acteur Buddy Vedder in de wereld van de ­panda’s en doet Brugklas– en GTST-actrice Britt Scholte verslag vanuit China. En André van Duin heeft voor
elke ­aflevering van Pandajournaal een speciale Panda ­Crackers ­gemaakt. Op Tweede Paasdag is ook de ­documentaire Welkom Wu Wen & Xing Ya te zien.

Pandajournaal, vanaf 7 april om 17.30 uur op NPO 3
Welkom Wu Wen & Xing Ya, 17 april om 18.55 uur op NPO 1