Nieuws van Avrotros: Art Rooijakkers over Helden van de wildernis

Presentatoren en programmamakers van Avrotros werken keihard om boeiende tv te maken. Waar zijn ze nu mee bezig? Deze week: Art Rooijakkers.

Op televisie verblijft Art Rooijakkers voor Wie is de Mol? nog in Oregon, Amerika, maar in het echte leven reist hij de wereld over voor zijn nieuwe Avrotros-programma Helden van de wildernis.

Waar gaat dit nieuwe programma over?

“In Helden van de wildernis maak ik portretten van mensen die hun leven gewijd hebben aan het beschermen van de natuur en bedreigde diersoorten. Ik zoek ze op en kijk hoe ze leven op prachtige plekken als de jungles van Borneo en de savannes van Oost-Afrika. “

Dat klinkt als heel wat gereis?

“Dat kun je wel stellen, zeker omdat ze op afgelegen ­plekken werken die niet eenvoudig te bereiken zijn. Soms reis je net zo lang in het land als dat je in het vliegtuig ernaartoe zat. Toen de eerste aflevering van WIDM? werd uitgezonden, was ik voor opnames diep in het Amazonewoud op zoek naar slingerapen. “

Is dieren beschermen gevaarlijk?

“Er zitten zeker risico’s aan, omdat je indirect zit aan de portemonnee van mensen.  Iedereen werkt zo veel mogelijk samen met de lokale ­bevolking, maar toch worden ze regelmatig bedreigd. Naast de pracht van de natuur laten we dat ook zien.”

Het programma wordt eind maart primetime op donderdag uitgezonden. Is dat spannend?

“Het is absoluut een ereplek, dus ik hoop dat mensen gaan kijken. Toch is het ook wel vertrouwd: tot twee jaar geleden was ’t het oude tijdstip van Wie is de Mol?  Het voelt een beetje als thuiskomen.”

Helden van de Wildernis is vanaf donderdag 30 maart elke week om 20.30 uur te zien op NPO 1.