Jeroen Pauw: ‘Ik had zin in iets anders’

Jeroen Pauw is terug. Zijn nieuwe programma 'Pauw komt binnen' voert de presentator naar bijzondere plekken voor aangrijpende gesprekken. ‘Corona is zoiets groots, ik kan niet langs de kant blijven staan.

Wat is het idee achter Pauw komt binnen?

“In de 14,5 jaar dat ik een dagelijkse talkshow maakte zijn bepaalde groepen nooit aan het woord geweest. Ze konden of wilden niet naar de studio komen, terwijl ze wel het onderwerp van gesprek waren. Neem tbs’ers. Over hen hebben we het best vaak gehad, bijvoorbeeld als er een was ontsnapt. Dat was dan een gesprek óver maar niet mét een tbs’er. Door een talkshow op locatie te maken komen mensen aan het woord, die eerder die kans niet kregen.”

Zorgen alle maatregelen rondom corona voor erg veel problemen?

“Nou, de schrik slaat soms wel toe als je zegt: ‘We komen met een heel team.’ Wat de ene week nog kan lukt de week daarna misschien niet meer. We zeilen dus steeds om de beperkingen heen.”

Waarom ben je vorig jaar gestopt met Pauw? Het werd goed bekeken.

“Ik vond het superleuk, een latenighttalkshow met gasten die ertoe doen. Maar ik dacht na 14,5 jaar ook: dit kan ik dus wel een beetje, in krap een uur vijf gesprekken voeren met een kop en een staart die het onderwerp recht doen. Een sfeer van lichte vrolijkheid creëren en af en toe een beetje spanning, als het onderwerp dat nodig heeft. Ik had zin in iets anders, het mocht voor mezelf wel wat spannender. En ik wilde iets meer de diepte in, loskomen van de vluchtigheid van de dag. De vragen stellen die ik in de uitzending moest laten liggen. In mijn nieuwe programma heb ik die ruimte voor verdieping wél.”

Is het spannend, zo’n nieuwe talkshow?

“Tja, spannend… Ik ben vooral bezig met de vraag: krijgen we de gasten aan tafel die de verhalen vertellen die je wilt horen? Als dat lukt kan ik het gewoon niet verprutsen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 47. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Annemieke Lenssink