Airen Mylene: “Ik krijg energie als ik iemand blij heb gemaakt”

Ga er maar aan staan: het presenteren van een al bestaand – én succesvol – televisieprogramma: Hart in aktie. Maar Airen Mylene draait er haar hand niet voor om. “De uitdaging overheerst.”

Fris, open, kordaat en heel empathisch. Over die eigenschappen, zo stelde SBS 6-zendermanager Karin de Groot, moet de nieuwe presentatrice van Hart in aktie beschikken. Al snel komt ze uit bij Airen Mylene. “Ik voel me enorm vereerd, want het is toch een programma met een geschiedenis”, vertelt Airen.

Reddende engel

Wat heet! Vanaf de eerste uitzending in 2000 is Hart in aktie, een programma waarin hartenwensen van allerlei mensen in vervulling gaan, een enorm succes. Met dank aan ‘reddende engel’ Wendy van Dijk, met wie kijkers zich moeiteloos konden identificeren. Het leverde haar in de 2003 de Gouden Televizier-Ring op. Tussen 2006 en 2012 namen achtereenvolgens Natasja Froger en Leontine Borsato het stokje van Wendy over, maar de enorme kijkcijfers van weleer werden nooit meer gehaald.

Feel-good-tv

Rust er daardoor een zware druk op Airen? “Zelf ervaar ik dat niet zo. Ik geef toe dat ik even heb getwijfeld of ik het moest doen, juist omdat het programma zo’n instituut was. Maar de uitdaging overheerst. Het lijkt me spannend om zo’n heftig en emotioneel programma te presenteren. Ik had het gevoel dat ik dat wel zou kunnen, al ben ik ook benieuwd hoe ik met die emoties zou omgaan.” Ter voorbereiding kijkt ze oude fragmenten terug. Lachend: “In mijn herinnering was het feel good-tv, maar ik houd het niet droog.” Contact met haar voorgangers heeft ze niet gehad. “Ik wil er zo onbevangen mogelijk ingaan en het echt op de Airen-manier doen.”

Warm hart

“Wat het programma zo leuk maakt, is dat het me een heel voldaan gevoel geeft. Na elke draaidag rijd ik ­goedgemutst en vol energie naar huis, omdat ik iemand blij heb gemaakt. Daarnaast houd ik ervan om op ­locatie te werken en fysiek lekker bezig te zijn. Laat mij maar dingen sjouwen en telefoontjes plegen! Hart in ­aktie leeft nog heel erg. Het feit dat je zoveel voor elkaar krijgt, bewijst dat mensen het programma nog steeds een warm hart toedragen. Ik krijg heel veel positieve ­reacties op de terugkeer van het programma. Het is zelfs een paar keer gebeurd dat mensen begonnen te huilen toen ik aanbelde en vertelde dat ik van Hart in aktie ben. Heel onwerkelijk.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Vanessa Vunderink