“Nog nooit waren de Wie is de Mol?-deelnemers zó fanatiek”

De jacht op de Mol staat dit jaar meteen op scherp. De tien kandidaten in Wie is de Mol? zijn nog fanatieker dan anders en gaan tot in de puntjes voorbereid op reis. “Iedereen startte met een goed uitgedacht plan.”

“Ieder jaar verrassen de kandidaten ons weer”, lacht presentator Art Rooijakkers. Wie is de Mol? gaat zijn achttiende seizoen in, maar van routine is geen sprake. “De basis van het spel is natuurlijk hetzelfde: er is één Mol die de boel probeert te bedriegen, de anderen moeten die saboteur zien te ontmaskeren.” Maar elke nieuwe lichting deelnemers pakt de speurtocht anders aan – zo ook de tien die dit jaar meedoen (zie foto’s). Volgens Art was dit de best voorbereide groep in tijden. “De meeste kandidaten hebben speciaal eerdere seizoenen teruggekeken, sommigen hebben oud-deelnemers om tips gevraagd. Dit jaar verschenen de spelers met een goed uitgedacht plan aan de startlijn.”

Met andere ogen kijken

Dat gold zeker voor Ron Boszhard, die ter voorbereiding de archieven in dook. “Toen ik eenmaal wist dat ik mocht meedoen, ben ik alle oude reeksen terug gaan kijken”, vertelt de Zappsport-presentator. Ron is een enorme ‘molloot’, dus hij had alle afleveringen al eens gezien. “Maar als je al weet wie de mol is, kun je met andere ogen naar zo’n seizoen kijken. Je ziet dan opeens op welke momenten een mol zich kenbaar maakt.”

Geen tijd

Tegenover Ron en de andere goed-klaargestoomde kandidaten voelde Olcay Gulsen zich degene met de minste kennis. “Vlak voor ons vertrek had ik een triatlon gedaan voor Marathon tegen kanker. Dus ik had echt geen tijd om me voor te bereiden, ik zat zelfs nog met spierpijn in het vliegtuig.” Zwemkampioen Maarten van der Weijden, die in 2012 joeg op de Mol, stond Olcay bij de triatlon bij. Maar Maarten coachte haar niet op molgebied. “Ik heb me heel strikt aan de regels gehouden: mijn zusje was mijn vertrouwenspersoon, dus alleen zij mocht alles weten.”

Het hele artikel leest u in de Avrobode van week 1. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 6 januari wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Freek van Vliet