Johnny de Mol: “Ik zet me graag in voor anderen”

Johnny de Mol (38) gaat met Hotel ­SynDroom een stap verder dan met zijn vorige tv-hit: vier mensen met een verstandelijke beperking runnen een hotel, waar gasten, ook met een verstandelijke beperking, hun dromen kunnen waarmaken. Maar daar moeten ze wel wat voor doen. “Dan is de vreugde vele malen groter.”

In 2015 won SynDroom de Gouden Televizier-Ring. Niets meer aan doen, zou je zeggen. Bedenker en presentator Johnny de Mol legt uit waarom hij het programma toch veranderde in Hotel SynDroom. “We wilden de lat hoger leggen en er in alle opzichten een schepje bovenop doen. Vooral om die mensen nog meer in hun kracht te zetten. We zijn een maand lang intern gegaan in een hotel dat vier mensen met een verstandelijke beperking samen met mij runden.”

Dromen

“De gasten die naar het hotel komen zijn ook verstandelijk beperkt,” legt Johnny uit,“en net als in SynDroom worden hun dromen waargemaakt. Maar ze moeten er nu zelf meer voor doen. Ik zeg bijvoorbeeld: ga zélf maar eens bellen en vragen of iets mag. Deze mensen hebben ook ambities, dromen en wensen, maar de weg ernaartoe is vaak lastiger. Ze hebben er ook zeker onze hulp bij nodig. Maar op het moment dat ze het zelf doen en resultaat bereiken, is de vreugde vele malen groter en groeit hun zelfvertrouwen.”

Meerwaarde

Hotel SynDroom is volgehangen met camera’s. “Ja, een beetje à la Big brother. Dat heb ik dan weer goed gejat van iemand die ik heel goed ken”, lacht Johnny met een verwijzing naar zijn vader John. “Het is echt een meerwaarde, want met deze bijzondere mensen kun je niet veel sturen of overdoen en op deze manier konden we de dingen spontaan laten gebeuren. De gasten en de medewerkers van het hotel komen elkaar tegen in de algemene woonkamer en dan kun je niet de hele dag met een camera staan hopen dat er een leuk gesprek komt. Omdat we continu camera’s hadden lopen krijg je een natuurlijk en authentiek beeld.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 12. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bea Kastrop


Hotel SynDroom 
is vanaf woensdag 29 maart elke week om 21.30 uur te zien op RTL 4.