Informatief
11 september 2024
Fotocredit:

Joyce Boverhuis: ‘Het Opiniepanel werkt verbindend’

Joyce Boverhuis is een van de gezichten van het EenVandaag Opiniepanel, onderdeel van het dagelijkse actualiteitenprogramma EenVandaag. Ze is er helemaal op haar plek. ‘Ik wil het verhaal achter de mening laten zien.’

Hoe ben je presentator van het Opiniepanel geworden?

“Zoals altijd in het leven moet je een beetje geluk hebben, mensen om je heen hebben die je een kans geven. Ik ben een hele tijd redacteur geweest bij EenVandaag. Op een gegeven moment vertelde hoofdredacteur René van Brakel dat ze naast Gijs Rademaker nog iemand zochten om opiniepeilingen te presenteren. René wilde graag dat het iemand van de redactievloer zou worden. Ik heb een screentest gedaan en ik ben het geworden. Ik doe het met heel veel liefde. In deze dubbelrol als presentator en opiniepeiler komen heel veel kanten van wat ik altijd heb willen doen samen.”

Vertel, hoe zit dat?

“Vroeger wilde ik acteur of dominee worden. Ik ben christelijk opgevoed. Ik droomde van een oecumenische gemeenschap waar iedereen welkom is, waar iedereen zijn of haar zorgen kan vertellen. Ik zie ook de kracht van het samen bidden. Van met een groep mensen je zorgen over de wereld en je naasten uitspreken, daar even bij stilstaan. Ik ben niet meer gelovig, maar ik vind dat nog altijd heel mooi aan de kerk. Ik heb me na mijn middelbare school nog wel ingeschreven voor de opleiding theologie, maar een docent daar wees me erop dat ik voor wat ik wilde beter humanistiek kon kiezen. Uiteindelijk heb ik Nederlands en later journalistiek gestudeerd, omdat ik ontdekte dat ik me vooral wilde verdiepen in de verhalen van mensen. Wat ik interessant vind aan het EenVandaag Opiniepanel, is dat het ook gaat om verhalen; de verhalen achter de mening. Door die aan bod te laten komen, kan ik de zorgen die mensen hebben aan het licht brengen.”

Hoe is het Opiniepanel ontstaan?

“Na de moord op Pim Fortuyn ging er een schok door Nederland. Vanwege de moord, maar ook door zijn plotselinge opmars. Politici hadden de onvrede niet aan zien komen, de media ook niet. Daarna dachten de toenmalige makers van ons programma: hoe komen we bij mensen achter de voordeur? Toen hebben ze kijkers gevraagd of ze hun mening wilden geven. Die groep is nu uitgegroeid tot een panel met 80.000 leden. Aanmelden kan nog steeds.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 34. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bas Roetman

Back to top