Rutger van den Broek: ‘Bakken is vooral gezellig’

Toen Rutger van den Broek de allereerste editie won van Heel Holland bakt, wist hij niet dat dit hem zo veel zou brengen. Hij is nu al tien bakboeken verder. 'Ik houd van het creatieve.'

Dit najaar verschijnt alweer je tiende bakboek. Wat wordt het voor boek?

“In de afgelopen boeken heb ik me vooral op Nederlandse, Franse en Engelse klassiekers gericht, in De bakatlas kijk ik verder over de grens. Als je wereldwijd gaat kijken, is er zoveel lekkers te vinden! Denk aan Indonesische pandan cake, pastéis de nata uit Portugal en American pies in allerlei soorten en maten. Dit soort internationale baksels laat ik in mijn nieuwste boek de revue passeren.”

Tien boeken in acht jaar tijd! Had je dit ooit verwacht?

“Nee, als iemand me toen had verteld dat Heel Holland bakt me dit allemaal zou brengen, had ik keihard gelachen. Toen ik in 2013 meedeed aan de eerste editie van Heel Holland bakt was het een ongewis avontuur. Ik kan het me nog goed herinneren, ik stond daar dagenlang op een knullig grasveldje, de opnamedagen duurden eindeloos. Dan kwam ik in de nacht thuis en moest ik de volgende ochtend vroeg weer naar mijn werk in het ziekenhuis. En dat voor een – toen nog – onbekend nieuw programma van Omroep Max. Niemand had kunnen vermoeden dat het programma een doorslaand succes zou worden. Ik had echt geen idee dat dit zo veel nieuwe deuren voor me zou openen, ik was compleet onbevangen.”

Voor je fulltime aan het bakken sloeg werkte je als verpleegkundige. Mis je je oude werk nog wel eens?

“Ik werkte inderdaad op de uitslaapkamer in het ziekenhuis. Ik vond het altijd heel leuk om te doen. Ik heb natuurlijk enorm veel geluk dat ik van mijn passie – bakken – mijn werk heb kunnen maken, maar toch mis ik het werk in het ziekenhuis ook wel eens. Ik had erg leuke collega’s en nu sta ik toch vaak alleen in de keuken. Ook mis ik het zorgen heel af en toe, als ver- pleegkundige kun je echt het verschil maken. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog terugkeer in mijn oude vak. In coronatijd heb ik erover nagedacht of ik niet tijdelijk terug moest gaan naar mijn oude baan, extra handjes waren natuurlijk welkom. Maar ik kon mijn huidige werk en alles dat ik heb opgebouwd niet zomaar terzijde schuiven. Hoe gek het ook klinkt, ik heb het in coronatijd drukker gehad dan ooit. Iedereen zat thuis, had tijd over en sloeg aan het bakken.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 38. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit