Martijn Bink: ‘Mensen goed informeren is zo belangrijk’

Toen NOS-verslaggever Martijn Bink nog een jochie was, fietste hij al nieuwsgierig achter de brandweer aan. Nog altijd jaagt hij met veel plezier op nieuws. Al wordt hij anno 2022 op nieuwslocaties niet meer vanzelfsprekend met applaus verwelkomd.

Je allereerste liveverslag, stond je toen te sidderen?

“Jazeker, ik vond het supereng! En dat gaat nooit helemaal over, dat hoor ik ook van collega’s: het blijft spannend. Zeker in het Achtuurjournaal, je weet dat twee miljoen mensen het zien als je je verspreekt of een black-out krijgt. Het komt nog steeds voor dat ik me, vlak voordat er naar mij overgeschakeld wordt, afvraag: waarom dóe ik dit eigenlijk?”

Goede vraag! Vertel eens, waarom doe je dit?

“Omdat ik maatschappelijk relevante verhalen wil vertellen en bepaalde dingen aan de kaak wil stellen. Dat heeft te maken met rechtvaardigheidsgevoel. Ik vind het belangrijk mensen goed te informeren, zodat ze zelf een mening kunnen vormen en tot juiste keuzes kunnen komen.”

Ooit spijt van je keuze gehad?

“Absoluut niet, ik heb het leukste vak van de wereld. Ik krijg er elke dag zoveel energie van. Het blijft geweldig om me ’s ochtends in iets te gaan verdiepen waarvan ik nog weinig weet en er dan ’s avonds tijdelijk in gespecialiseerd te zijn. Om vervolgens een sterke reportage af te leveren natuurlijk, met goed beeld, goede quotes en goede teksten, het liefst met wat emotie erin. En dan maar hopen dat ik bij de top 5 van items hoor die de mensen zich aan het eind van het journaal herinneren!”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 45. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide