Joris Linssen: ‘Nieuwsgierig blijven is belangrijk’

Na lange tijd is het weer mogelijk om Hello Goodbye te maken. Presentator Joris Linssen is blij dat hij weer op Schiphol mag rondhangen. ‘Ik hang echt aan de lippen van de mensen daar.’

Je wilt een gelijkwaardige gesprekspartner zijn?

“Ik wil het niet, ik ben het. Wat ik zelf heb te vertellen weet ik wel. Ik luister liever naar anderen. Vaak levert dat leuke gesprekken op. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de ander. Die is niet minder dan ik. Ik ben overgevoelig voor mensen die zich beter voelen dan anderen. Ook in mijn band of tv-crew ben ik, hoewel ‘het gezicht’, primus inter pares. Dat heb ik van thuis meegekregen.”

Wat was dat voor thuis?

“Een progressief hippiegezin dat erg met politiek bezig was. Opkomen voor de zwakkeren, internationale solidariteit en wantrouwen tegen autoriteit. Als kind had ik al een hekel aan koetjes en kalfjes-praatjes. Op feestjes van mijn ouders voerde ik diepe gesprekken met oudere gasten over de wereldproblematiek, zoals de Pinochet-dictatuur in Chili, waar ik ook tegen demonstreerde. Als ik niet op straat voetbalde, zat ik te lezen. Koning van Katoren, Kruistocht in spijkerbroek, boeken waarin een eenling een groep om zich heen formeerde en grootse, louterende taken ging verrichten. Dat wilde ik ook.”

Hoe heb je al je (pleeg)kinderen opgevoed?

“Op dezelfde manier als mijn ouders mij. Door ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen, zoals iedereen ertoe doet. Ik overlaad ze met liefde en laat ze hun eigen fouten maken. En zeg niet wat ze moeten doen. Als je mensen liefde en vrijheid geeft, bloeien ze op.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 43. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf