Hans Klok: ‘Het circus is mijn grote liefde’

Zang, dans, acrobatische toeren: vorige eeuw trok het variété volle theaterzalen. Nu dreigt de geschiedenis van deze kunstvorm vergeten te worden. Hans Klok laat in Summerschool zien waarom dit niet mag gebeuren.

Half Nederland viel vorig jaar van de stoel toen bleek dat Hans Klok was uitgenodigd voor Zomergasten. “Het was leuk om voor dit programma om mijn ervaring en kennis op een rijtje te zetten”, vertelt hij. Een belangrijk deel van de uitzending wijdde de illusionist aan zijn liefde voor het variété uit de vorige eeuw.

Ook vóór Zomergasten hingen mensen al aan Kloks lippen als hij over dit onderwerp vertelde. Hij wil graag meer op tv doen en geeft er daarom nu college over in Summerschool.“Ik wil voorkomen dat deze kunstvorm wordt vergeten. Voor elke artiest ligt vergetelheid op de loer, maar roem is nergens zo vergankelijk als in het variété. Het is altijd live, je kunt je niet verschuilen achter playback of opnames overdoen. Die dubbele salto moet je telkens opnieuw perfect uitvoeren – ook als je zwak, ziek of misselijk bent.”

Voor een illusionist ligt dat anders. “Ik kan gemakkelijk van repertoire wisselen. Omdat ik telkens nieuwe acts ontwerp, kan ik het publiek verrassen met steeds weer andere voorstellingen. Ik praat ook graag. Net als Bas en Aad van Toor, een acrobatenduo uit Rotterdam. In Parijs traden ze op als The Crocksons. Totdat de ene broer fysiek niet meer in staat was om hoogstandjes uit te voeren. ‘We gaan een circusact doen,’ bedacht de ander toen, ‘dan speel jij de clown en noemen we onszelf Bassie en Adriaan.’

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 34+35. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Maria Aarts