Fleur Launspach: ‘Charles heeft sympathie teruggewonnen’

Fleur Launspach (33) is correspondent van het Journaal in Londen. Een hectische, maar interessante standplaats. Op 6 mei doet ze verslag van de kroning van koning Charles III.

Heb je het typische Engelse ontbijt al wel achter de kiezen?

“Haha, ik vind bonen in tomatensaus echt niet lekker. Ik had een gebakken eitje en thee met melk. Iets van de Britse ontbijttraditie heb ik opgepakt.”

Hectiek lijkt op jouw lijf geschreven. ‘Fleur heeft een enorme werkdrift en een grote mond’, las ik.

“Een oud-collega zei dat in de media. Ik ben niet op mijn mond gevallen, ik zeg wat ik vind. Ik kom uit een familie die goed kan debatteren. Het zijn schrijvers en acteurs, allemaal heel politiek bewust. Mijn is moeder als dramaturg Shakespeare-expert. Ze weet veel over de Britse geschiedenis, dus de interesse daarin is ook meegegeven.”

Dus dit is je droombaan?

“Als kind wilde ik sterrenkundige worden. Na mijn middelbare school ben ik gaan reizen door Afrika. Daar ontstond mijn fascinatie voor dat continent. Ik vond het avontuur leuk en wilde nog meer van de wereld zien, zodoende bewoog ik me steeds meer richting de journalistiek. Daarom solliciteerde ik ook bij Al Jazeera, want dat besteedt veel aandacht aan Afrika. In Qatar ontmoette ik mijn Britse verloofde. Ik ben voor de liefde naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd. En hoewel ik in drukke periodes soms een normaal leven wens, is het zo ontzettend leuk om hier correspondent te zijn. Ik maak zo veel bijzondere momenten in de geschiedenis van dit land mee.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 18. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf