Art Rooijakkers: ‘Presenteren is niet meer het belangrijkste’

Voor Art Rooijakkers is 'DNA singers' haast net zo spannend als voor de familieleden van de BN’ers die in deze showoptreden. Na een jaar vol stemproblemen staat hij eindelijk weer voor publiek. ‘Ik zit in mijn wittebroodsweken.’

‘DNA Singers’, dat klinkt mysterieus. Wat is het voor programma?

“Iedere uitzending ontvangen we drie kandidaten die familie zijn van bekende Nederlandse artiesten. Een zoon, een dochter, een broer of een neef. Twee panels gaan raden van wie de kandidaten familie zijn. Eerst zingen ze in hun eentje, daarna doen ze een duet met hun familielid, van wie wij enkel een silhouet zien.

Het scheelde echt weinig of je kon zelfs niet eens meer práten toch?

“Klopt. In de zomer van 2021 kreeg ik stemproblemen. Het bleek een granuloom; een vergroeiing boven mijn stembanden. En dat zou niet meer goedkomen. Na het slechtnieuwsgesprek reed ik in mijn eentje naar huis. Ik heb keiharde muziek opgezet en flink gehuild. Hoe moest het nu verder? Een presentator zonder stem, dat kan natuurlijk niet. Ik zag mijn leven op dat moment wel even instorten.”

Wat deed dat met je?

“Na het nieuws reed ik alleen naar huis. Ik heb keiharde muziek opgezet en flink gehuild en geschreeuwd. Voor mijn stem maakte dat toch niets meer uit. Dat moment was heel moeilijk. Ik hou van praten, ad rem zijn. Hoe moest het verder als ik dat niet langer vrijuit kon? Ik zou ook mijn werk niet meer kunnen doen: een presentator zonder stem, dat kan natuurlijk niet. Ook in mijn privéleven zou ik beperkt zijn. Ik had al gemerkt dat ik niet meer goed kon meedoen in groepen, ik kwam er niet meer bovenuit.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 3. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide