Antoinette Hertsenberg: ‘Ik voel me fitter dan ooit’

Antoinette Hertsenberg volgt in de reportageserie 'Beter!' vier inwoners van een volkswijk. Ze krijgen hulp om zich een gezondere leefstijl aan te meten. De presentatrice steekt er zelf ook wat van op. ‘Ik ben nog minder suiker gaan gebruiken.’

Gaat deze serie in de kern over gezondheid of over maatschappelijke ongelijkheid?

“Vooral over maatschappelijke ongelijkheid. De cijfers zijn duidelijk: mensen in volkswijken roken meer, bewegen minder en eten ongezonder. Moeten we daar als samenleving wat aan doen of staan we toe dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt? Ik vind dat iedereen in het leven gelijke kansen verdient. Dus als er in de maatschappij zo’n kloof gaapt, moet je echt vragen stellen: hoe komt dat en hoe los je dat op? Dat is een belangrijke reden om dit programma te willen maken.”

In de aflevering van deze week is er extra aandacht voor de invloed van stress op de gezondheid. In hoeverre speelt stress een rol in jouw leven?

“De echt stressvolle jaren heb ik inmiddels achter de rug. Die had ik vooral toen onze kinderen nog klein waren en naar school en allerlei sportclubjes moesten terwijl mijn man en ik allebei een drukke baan hadden. Het kan moeilijk zijn om dan alles op de rails te moeten houden. Inmiddels zijn de kinderen zo’n beetje het huis uit. Mijn werk is wel nog steeds druk, maar ik vind het ook heel leuk, waardoor ik minder stress ervaar. Mijn stressvolle jaren zijn niet te vergelijken met wat bijvoorbeeld de alleenstaande moeder Sevda in Beter! ervaart. Zij zit financieel ook nog eens krap en vreest altijd voor blauwe enveloppen of onvoorziene kosten waar ze zich geen raad mee weet. Die angst geeft een soort spanning die mensen uitholt. Daardoor ben je ook minder in staat om de goede keuzes te maken. Zulke stress ken ik zelf niet. Maar ik snap dat het erg moeilijk is om daar dagelijks mee om te moeten gaan. Dat vind ik heel aangrijpend. ”

Je hebt al vaker tv-programma’s gemaakt over gezondheid. Let je daardoor ook extra op je eigen leefgewoontes?

“Altijd. Als ik deskundigen hoor zeggen wat de gezonde keuzes zijn, neem ik dat toch ook mee in mijn eigen leven. Zo ben ik door Beter! nog minder suiker gaan gebruiken. We confronteren deelnemer Jolanda met de hoeveelheid suiker die zij dagelijks neemt. Ze drinkt veertien koppen thee per dag met in elke kop twee suikerklontjes. We hebben op een schoteltje gelegd hoeveel dat er per maand zijn. De aanblik van die enorme berg was voor Jolanda een wake-upcall, maar voor mij ook. Ik heb sindsdien suiker zo goed als uit mijn dieet geschrapt. Los daarvan was ik sowieso al veel met mijn gezondheid bezig. Daar doe ik ook mijn best voor.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 19. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx