Amber Kortzorg: ‘Ik heb een nieuw thuis gevonden’

In Alles is Famiri - Surinaams voor familie - reist Kassa-presentator en journalist Amber Kortzorg naar het land van haar vader. Het resultaat is een persoonlijke docuserie over Suriname.

Bewustwording

Amber Kortzorg werd geboren uit een relatie tussen een Surinaamse man en Nederlandse vrouw. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze een halfjaar oud was. Vanaf dat moment woont ze in de witte wereld van haar moeder, haar vader ziet ze nog maar zelden. 31 jaar later reist Kortzorg voor naar het land van haar vader, om Nederland de vele gezichten van Suriname te laten zien. Haar reis mondt uit in een zoektocht naar zichzelf. “Dat was helemaal niet de bedoeling”, zegt ze.

Amsterdam

Kortzorg groeide op in Amsterdam-Noord. In die jaren voelde ze zich hartstikke Nederlands. “Als ik op bezoek ging bij mijn Surinaamse familie was ik nooit helemaal op mijn gemak. Ik verstond de taal niet, was onbekend met de Surinaamse liedjes en als er op feestjes uitbundig gedanst werd, stond ik verlegen aan de kant. Maar ik kreeg er ook energie van. Want wat was het druk en bruisend en wat waren er veel lekkere hapjes.” Hoewel ze hem in die tijd niet mist – “Als kind neem je het leven hoe het komt.” – vindt Kortzorg het achteraf jammer dat haar vader haar niet verder mee heeft kunnen nemen in zijn cultuur. “Het kennen van je familiegeschiedenis is heel belangrijk voor je identiteit, denk ik.” Telkens als Kortzorg onverwacht met haar afkomst werd geconfronteerd, voelde dat dan ook eigenaardig. “Surinamers herkenden mijn sproetjes, krulletjes en platte, brede neus meteen. ‘Jij bent Surinaams hè?’ zeiden ze soms. Dan moest ik lachen, maar ik had er weinig gevoel bij.”

Onzekerheid

Ze blijft twee maanden in Suriname. Het is een periode waarin Kortzorg zich onderdompelt in de cultuur die haar nog onbekend is. Ondertussen woont ze bij verschillende families, die haar opnemen in hun leven. “Heel bijzonder. Ik mocht ze alles vragen. In het begin vond ik dat best moeilijk. Bij Kassa neem ik geen blad voor de mond, daar voel ik me als een vis in het water. Nu dacht ik regelmatig: ik ben zo onwetend, wie ben ík om jullie allemaal vragen te stellen?” Langzaam valt de onzekerheid van haar af. Ze spreekt veel mensen en door hun ogen ontdekt ze een Suriname dat ze nog niet kende: de dagelijkse zorgen en obstakels, maar ook de levenslust, de liefde, de natuur en de spirituele rijkdom. Ze wordt geconfronteerd met economische malaise en de nog altijd doorwerkende gevolgen van het koloniale verleden. Tegelijkertijd ontdekt Kortzorg dat er ook een nieuw en energiek Suriname is. “Ik hoop dat deze serie zowel Surinamers als Nederlanders uitnodigt met andere ogen naar het land te kijken. De kansen liggen er voor het oprapen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 50. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide