Wouter Zwart: ‘Ik voel me een wereldburger’

Correspondent Wouter Zwart nam onlangs, na zeven jaar, afscheid van zijn standplaats Washington D.C. en vertrok naar Berlijn. Met gemengde gevoelens nam hij afscheid van Amerika. ‘Het is journalistiek gezien een bevredigende tijd geweest.’

Hoe is het om na zeven jaar Amerika te verlaten?

“Ik ben met een dubbel gevoel vertrokken, dat zeker. Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik in Amerika de apotheose van het Mueller-onderzoek mis (speciaal aanklager Robert Mueller gaat na of president Trump tijdens zijn campagne samenwerkte met Rusland). Want dat houdt de Amerikaanse samenleving en dus ook mijn werk inmiddels al twee jaar bezig. Aan de andere kant zijn het hectische jaren geweest en laat ik een hevig verdeelde samenleving achter. Het is ergens ook wel weer mooi geweest. Journalistiek gezien was het een spannende en bevredigende tijd, dus ik heb niet veel om verdrietig over te zijn. De post Amerika is de Champions League van de journalistiek. Het is prachtig dat de NOS mij die kans heeft gegeven.”

En nu dus even afkicken?

“Enorm, ja. Ik werkte in Washington in een klein, bevlogen team. Ik kan wel zeggen dat we vakidioten zijn. Zelfs in het weekend op feestjes belandden we
met zijn drieën in een hoekje in de keuken om de laatste ontwikkelingen in het Amerikaanse nieuws te bespreken. Dat ga ik missen. Ik heb het afgelopen weekend de meeste Amerikaanse nieuwsapps van m’n telefoon gewist en de notificaties uitgezet. Ook heb ik zo’n driehonderd Amerikaanse Twittercontacten ver­wijderd. De nieuwsstroom in de Verenigde Staten is enorm, dus het is inderdaad afkicken dat het nieuws uit Washington mijn telefoon en tijdlijn minder beheerst.”

En nu dus een nieuwe standplaats. Wat hoop je dat Berlijn je gaat brengen?

“We zijn in Europa in een cruciale fase terecht­ gekomen, waarin de richting en de toekomst van de Europese Unie duidelijk moeten worden. Er is ook een deels anti­Europese beweging op gang aan het komen. Dat zie je in Duitsland, maar ook in Polen, dat onderdeel wordt van mijn gebied. Ik heb dertien jaar van buiten Europa naar binnen gekeken en die ‘outsiders’­ blik kan ik zeker gebruiken in mijn verslaggeving van binnenuit.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 13. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit