Waar wordt Rik van de Westelaken blij van?

Deze zomer is alles anders. Wat vrolijkheid en optimisme is meer dan welkom. Daarom laten we mensen vertellen waar zij blij van worden. Deze keer: presentator Rik van de Westelaken. ‘Op mijn tiende ontdekte ik de Agatha Christies van mijn moeder.’

Lezen

“In coronatijden waarin we geen kant op kunnen, is lezen een manier van reizen in je hoofd. Je kunt jezelf helemaal verliezen in een meeslepend ver- haal. Zeker als het goed is geschreven. Voor even ben je onderdeel van de levens van de hoofdpersonen. Al van kinds af aan hou ik van lezen. Op mijn tiende ontdekte ik de Agatha Christies van mijn moeder. Van die fantastische whodunits. Ik weet niet of ik zo bloeddorstig ben, maar ik vond het heerlijk om te lezen hoe mensen werden vermoord en hoe de dader vervolgens werd gevonden. Ik ben altijd veel thrillers blijven verslinden, maar ik hou tegenwoordig ook erg van de boeken van Peter Buwalda en Pieter Waterdrinker. Zij schrijven mooi, hebben een rijk taalgebruik, zijn grappig en origineel. Beiden nemen ze je mee alsof je zelf op de exotische plaatsen bent die ze omschrijven.”

Hardlopen

“Toen de fitnesscentra sloten, ben ik meer gaan hardlopen. Ik vind sporten prettig, het is een goede uitlaatklep. De conditie die erbij komt kijken is mooi meegenomen. Hardlopen geeft een fijn gevoel. Er komt endorfine vrij, je maakt je hoofd leeg en je krijgt er energie van. Ik ben een echte ochtendloper. Zeker als ik wakker word en een beetje down ben, geeft het mentaal en fysiek een enorme opkikker. De ontluikende natuur ’s ochtends, de geluiden van de eerste vogeltjes en de damp boven de grasvelden zijn een extra fijne bijkomstigheid. Even voel je je dan één met de natuur. Maar voordat mensen denken dat ik een halve marathonloper ben, dat is niet zo hoor. Het is meer joggen dan hard rennen en een rondje Vondelpark is meer dan genoeg.”

Dakterras

“Net als velen ben ik de laatste tijd aan huis gebonden geweest. Toen ontdekte ik hoe ontzettend blij ik word van mijn eigen dakterras. Ik woon midden in Amsterdam, op eenhoog, maar ik heb gelukkig wel een flink terras. Er staan planten en er hangen lichtjes, dus het voelt bijna als een strandtent. Ik geniet het meest als ik op een warme avond heerlijk met mijn vriend in de hangmat lig. We hebben zo’n grote, voor ons samen. Daar leggen we een deken over voor de warmte en dan lezen we een goed boek. Een zacht jazzmuziekje erbij, een wijntje, kwetterende vogels om je heen. En dan zie je het langzaam donker worden, zó rustgevend. Het is geen vakantie, maar wel genieten met volle teugen.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 30-31. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carlijn Schepers