Unforgotten: detective over duistere familiegeheimen

Hoe goed ken je je dierbaren? Weet je zeker dat zij geen geheim met zich meedragen? En wat gebeurt er als dat toch uitkomt? Dat is het uitgangspunt van de nieuwe zesdelige Britse thrillerserie Unforgotten, uit de pen van Chris Lang. Schrijver en hoofdrolspelers vertellen in Londen over het idee en de gedachte erachter.

Een groepje bouwvakkers stuit tijdens werkzaamheden in een voormalig opvanghuis op het skelet van een onbekende jongeman. Hoe lang de jongen precies in de kelder van het oude pand begraven heeft gelegen weet de politie in eerste instantie niet. Maar rechercheur Cassie Stuart en haar collega rechercheur Sunil ‘Sunny’ Khan van het Londense bureau Bishop Street zetten ­alles op alles om de identiteit van de jongen te achter­halen, ook al lijkt de misdaad al meer dan 50 jaar ­geleden gepleegd.

Dakloze

Forensisch onderzoek leidt er uiteindelijk toe dat de jongen geïdentificeerd kan worden als James ‘Jimmy’ Sullivan, een jonge dakloze die in november 1976 als vermist is opgegeven. Grondig speurwerk brengt Jimmy’s agenda naar de oppervlakte. Daarin prijken verschillende namen, waaronder die van de voormalige boekhouder van het hostel, een vroegere pastor, een zekere ‘Beth Laws’ en een man die zich ‘Frankie C.’ noemde. Aan Stuart en Khan de taak om uit te zoeken of ze iets met elkaar te maken hebben.

Prachtig drama

“Wat weten we eigenlijk echt van de mensen die ons het dierbaarst zijn?,” vraagt Chris Lang zich hardop af tijdens de Britse persconferentie in het Londense Soho Hotel. “Dat is een onderwerp dat me voortdurend blijft bezighouden. Keer op keer ben ik verbaasd over hoe het er in families aan toe gaat. Wat er misgaat, hoe ze uit ­elkaar vallen. En toch ook weer: hoe familieleden zich oppakken, de boel herstellen en overleven. Een onuit­puttelijke bron voor prachtig drama.”

Het hele artikel leest u in de Avrobode van week 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Patrick Bremmers