Twan Huys: ‘Nog elk jaar ga ik met mijn ouders wandelen’

Zijn uitstapje naar RTL was niet wat hij ervan hoopte, maar zette Twan Huys wel op een nieuw spoor. Vanaf deze week presenteert hij 'Waarde van de aarde', een reportageserie waar hij meer dan een jaar aan werkte. Een gesprek over de aarde, wandelen en rustiger aan doen.

Je wandelboek kwam precies op het juiste moment, aan het begin van de eerste lockdown. Wandelen is de nieuwe nationale hobby geworden. Kwestie van geluk?

“Ja, klopt, ik liep al veel langer met het idee rond een boek over wandelen te schrijven en schreef het in 2019. Ik kon op dat moment natuurlijk niet weten dat een jaar later heel Nederland aan de wandel zou gaan. Dus plotsklaps kreeg mijn boek veel aandacht en het loopt als een tierelier. Maar wat ik nooit had verwacht en veel mooier vind: het brengt veel teweeg bij mensen. Laatst sprak een man me aan die kanker had en me met tranen in zijn ogen vertelde hoeveel hij aan mijn boek en de wandelingen heeft gehad. Het heeft hem letterlijk door de zware behandeling geholpen. Hij is nu vrij van kanker. Dat is natuurlijk prachtig.”

Je wordt een zondagskind genoemd. Alles wat jij aanpakt, lijkt een succes te worden.

“Ik heb dat inderdaad vaker gehoord. Je hoort mij absoluut niet klagen, maar toch vind ik dat te makkelijk. Want als iets slaagt, staat daar ook iets tegenover. Het is echt niet zo dat alles me is komen aanwaaien. Ik heb er keihard voor gewerkt en ook risico’s durven nemen. En dan lukt soms ook iets niet. Mijn talkshow RTL Late night is van de buis gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers. Toch heeft deze tegenvaller me uiteindelijk veel moois opgeleverd. Het heeft me op een ander spoor gezet. Ik ben bewust gaan vertragen. Ik probeer ook nu een betere balans te houden tussen bijvoorbeeld werk en familie, al lukt dat niet altijd. Ik heb de neiging om slaaf te worden van mijn werk, eigenlijk mijn hobby.”

Er liggen mooie dingen in het verschiet. Zo start deze week de documentaireserie Waarde van de aarde. Wat kunnen we verwachten?

“Waarde van de aarde is een zesdelige documentairereeks, waarin we zes grondstoffen centraal hebben gesteld: goud, olie, gas, kobalt, steenkool en zeldzame aardmetalen. Het is een journalistieke onderzoekserie, waarin we achterhalen waar deze grondstoffen vandaan komen en wie eraan verdienen. Om je een voorbeeld te geven: kobalt wordt gemijnd in Congo en dat gebeurt vaak door kinderen die in gangetjes kruipen en zo soms hun eigen graf graven. Er gebeuren veel ongelukken. Grote bedrijven kopen kobalt op, het is peperduur, het wordt gebruikt voor accu’s van elektrische auto’s. Een Tesla komt geen meter vooruit zonder kobalt. De consument denkt goed te doen door een elektrische auto te kopen, maar weet niet dat er misstanden achter schuilen. Dit soort verhalen hebben we uitvoerig uitgezocht, het leidt tot geheel nieuwe inzichten over de grondstoffen die we centraal stellen. Heel veel internationale bedrijven die hierbij betrokken zijn, romen hun winsten af op de Zuidas hier in Amsterdam. Daarmee ontwijken ze dus belasting in een arm land als Congo, dat is stuitend.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 16. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit