Tom Egbers: ‘En nu weer vooruit graag’

Na een serie over Engeland, het land van zijn moeder, dook Tom Egbers verder terug in de geschiedenis van zijn familie. In Toms Ierland leert hij het land van zijn betover- grootvader kennen. ‘Het was te gek

Vorig jaar maakte je Toms Engeland. Wat is het grote verschil tussen de twee landen?

“Ierland is nooit een kolonisator geweest, dat zie je terug in de mentaliteit. Ieren zijn gezelliger en minder formeel. Ik vind het een sympathieker land. Mensen nodigen je meteen uit om mee te doen, vragen wie je bent en vertellen over zichzelf. Engeland is veel stijver, de klassenverschillen zijn er groter. Als je door dat land rijdt, zie je hier een kasteel, daar een landgoed. Ierland is puur, arm en ruig.”

Was het een onbekend land voor je?

“Ik was er alleen geweest voor sportwedstrijden. Een paar jaar geleden ontdekte ik door Verborgen verleden dat mijn familie er vandaan kwam. Toen heb ik er met mijn vrouw een weekje rondgereden, de toeristische route. Nu heb ik het land van binnen en buiten gezien. Ik ben ook op de plek geweest waar mijn familie woonde. Dat was te gek.”

Wat verraste je het meest?

“Ierland is een heel vooruitstrevend land. Je denkt dat ze onder het juk van de Rooms-Katholieke Kerk en de Engelsen zitten, maar dat hebben ze afgeworpen. Hoewel de rooms-katholieke cultuur diep in de poriën van de Ieren zit, is er een groeiende groep jongeren die zegt: ‘Homoseksualiteit en abortus horen erbij’.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 47. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf