Suzanne Bosman: “Radio is intiemer dan televisie”

Suzanne Bosman is een bekend ­tv-gezicht. Ze was dertien jaar lang anchor bij RTL Nieuws en ­presenteert de laatste drie jaar ook EenVandaag. Maar haar journalistieke loopbaan startte ze op de radio. Die liefde voor radio maken bracht haar uiteindelijk ook naar Avrotros.

Presentator Suzanne Bosman begon haar journalistieke loopbaan als redacteur bij het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen en als presentator bij Hier en Nu van de NCRV. Daarna was ze dertien jaar lang anchor bij RTL Nieuws. Toen ze drie jaar geleden terugkeerde bij de publieke omroep merkte ze dat de cultuurverschillen met de commerciële omroep tussentijds veel kleiner waren geworden.

“Toen ik begon bij de publieken was het net het einde van de ‘gouden tijden’. De tijden dat het niet op kon. Met het oog op morgen werd door wel tien mensen gemaakt. Tegenwoordig door twee. Om de haverklap werd er buiten de deur gegeten. Bij RTL niet. Dat was een andere wereld. Er werd ongelooflijk hard en efficiënt gewerkt. De communicatie was veel directer. Nu ik terug ben bij de publieke omroep merk ik dat hier een grote slag is gemaakt. Er wordt scherper gebudgetteerd en men werkt veel harder dan vroeger.”

Waarom ben je teruggegaan?

“Vanwege mijn liefde voor radio maken. Ik werd benaderd. Iemand zei dat EenVandaag ook een radioprogramma zou worden en vroeg of ik interesse had. Ik weet niet of het valse romantiek is, maar bijna iedereen die ooit bij de radio heeft gewerkt kijkt daar met weemoed op terug. Ik ook. Radio is intiemer. Je werkt met een paar collega’s nauw samen in zo’n radiostudio. Bij een tv-uitzending wordt alles vooraf geproduceerd en dan sta ik in mijn eentje in de studio alles voor te lezen. Eens per week vind ik dat nog steeds leuk hoor. Ik heb niet lang over mijn overstap hoeven nadenken.”

Doorgaans ben je op alle vlakken toch nogal honkvast?

“Dat klopt. Lang bij dezelfde baas, dezelfde man en dezelfde vrienden. Ik ben behoorlijk loyaal en ook geen type dat steeds kijkt of het ergens anders misschien beter is. Als je lang op dezelfde plek blijft, moet je natuurlijk wel je best doen om er iets moois van te maken. Je moet investeren in wat je hebt en dat doe ik dus ook altijd.”

Je was decennialang lid van de katholieke kerk. Tot enkele jaren geleden.

“Ik heb me laten uitschrijven, ja. De directe aanleiding was een toespraak van de vorige paus. Mijn oudste dochter is lesbisch en paus Benedictus zei over homo’s: ‘Ze vernietigen de essentie van het menselijke wezen.’ Dat was voor mij de druppel. Ik ben rooms-katholiek grootgebracht, maar ging sinds mijn veertiende al niet meer naar de kerk. Ik vind het geloof een leuk intellectueel onderwerp en het is ook altijd aardig om te onderzoeken wat mensen erin trekt. Maar ik geloof zelf dus niet en wilde me al heel lang uitschrijven, alleen voelde ik dat nooit als zo’n noodzaak. Tot die zoveelste rare uitspraak van Ratzinger. Ik dacht: dit heeft met mijn kind te maken en het druist zo in tegen hoe ik in het leven sta. Nu ben ik er klaar mee.”

Het hele interview leest u in de Avrobode van week 41. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

EenVandaag is maandag t/m zaterdag om 18.15 uur te zien op NPO 1. Radio EenVandaag is elke werkdag om 14.00 uur te horen op NPO Radio 1.

Tekst: Ernest Marx